Dissertationen - Habilitationen

 

 

Graf, B. (2022): Microwave technology for heating liquid and concentrated milk products in technical scale.                                                                                   Verlag Dr. Hut, München, ISBN 978-3-8439-5184-5

Dissertation

Borsum, C. (2022): Differences in dynamic aroma release from unfoamed and foamed dairy matrices - experimental setup, physical and chemical mechanisms. Verlag Dr. Hut, München, ISBN 978-3-8439-5119-7

Dissertation
Heck, A. (2022): Understanding protein-based soft particles: Textural modification of fat-free fermented concentrated milk protein-based microgel dispersionsVerlag Dr. Hut, München, ISBN 978-3-8439-5178-4Dissertation

Schmidt, C. (2020): Downstream processing of enzymatically generated lactulose via nanofiltration to produce an prebiotic whey drink for elderly people - Quantification, generation and fractionation of complex saccharide solutions.                                                                                                                   Verlag Dr. Hut, München, ISBN 978-3-8439-4394-9

Dissertation
Wedel, C. (2020): Thermophilic spore formers: Impact on dairy powder production, contamination pathways and potential of reduction.                                             Verlag Dr. Hut, München, ISBN 978-3-8439-4533-2Dissertation
Kern, C. (2020): Waterless extrusion: Forced fusion of casein-based gel granulates into homogeneous and anisotropic, semi-solid structures.                                  Verlag Dr. Hut, München, ISBN 978-3-8439-4571-4Dissertation
Körzendörfer, A. (2020): Adverse effectVibrations and ultrasound in fermented milk processing - applicatioAdverse effects on yogurt structure, mechanisms, and beneficial applications.                                                                                             Verlag Dr. Hut, München, ISBN 978-3-8439-4674-2Dissertation
Schäfer, J. (2019): Fresh cheese made from concentrated milk: Tailoring the calcium content of milk retentates by means of microfiltration to modulate the bitter taste.                                                                                                                Verlag Dr. Hut, München, ISBN 978-3-8439-4195-2Dissertation

Eggert, A. (2018): Fast laboratory micro-CT of food foams - Principle, experimental setup for foam characterization and stability
Dissertation, Verlag Dr. Hut, ISBN / ISSN / eISSN:  978-3-8439-3663-7
Serie/Bezeichnung:  Lebensmitteltechnologie

Bähler, B. (2018): Plasticization and texturization of pasta filata cheese - multiscale process analysis, thermo-rheological characterization, and new approach for continuous extrusion
Dissertation, Verlag Dr. Hut, München, ISBN / ISSN / eISSN:  978-3-8439-3583-8
Projekte:

  • Plastifizieren und Texturieren von Milchprotein-Fett-Suspensionen

Samtlebe, M. (2017): Lactic acid bacteriophages: Control in whey processing by Membrane Separation and perspectives on Modulation of the microbiota
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-8439-3126-7
Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Minimierung der Phagenbelastung in Molke und Molkeprodukten durch Membranfiltration

Hartmann, K. (2017): Methodical approach for food profiling: physical and sensory characterisation of German Emmental-type cheese and statistical data evaluation
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-8439-3062-8
Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Charakterisierung von "Emmentaler" Hartkäse auf der Basis neuer physikalischer, biochemischer und molekular-sensorischer Kriterien

Stoeckel, M. (2017): Shelf-stable milk products: Impact of bacterial spores, peptidases from Pseudomonas, and plasmin
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-8439-3160-1
Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Hitzestabile mikrobielle Enzyme in Rohstoffen zur Milchverarbeitung - Qualitätssicherung, Entwicklung eines Testsystems und technologische Optionen

Nöbel, S. (2016): Dairy microgel suspensions: principles, phenomena and models at different structural levels
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, Serie/Bezeichnung Reihe Lebensmitteltechnologie, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-8439-2844-1
Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Bildung großer kolloidaler Partikel durch Einkopplung von Schwingungen während der Milchfermentation
  • Einstellen rheologischer und sensorischer Eigenschaften konzentrierter fermentierter Milchprodukte über die Mikrogelpartikelgröße und -verteilung
  • Technologischer Prozess als Modulator der Textureigenschaften von Frischkäse

Holder, A. (2014): Cross-Flow Electro Membrane Filtration for the Fractionation of Dairy-Based Functional Peptides
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, ISBN / ISSN / eISS: 978-3-8439-1749-0

Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten
Schenkel, P. (2014): Innovative technologies in cheese milk pre-treatment and its impact on thermo-physical properties of semi-hard cheese
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-8439-1523-6

Hahn, C. (2014): Textural properties of fresh cheese as affected by post-processing: particle cluster formation, characterization and size reduction
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-8439-1758-2

Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Technologischer Prozess als Modulator der Textureigenschaften von Frischkäse

Heilig, A. (2013): The interaction of aroma compounds and dairy constituents: influence of composition and processing on aroma retention and transport in liquid to semi-solid matrices
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-8439-0884-9

Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Interaktion von Aromastoff und Milchproduktmatrix

Post, A. (2012): Fractionation of bovine casein and enrichment of functional casein peptides
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-8439-0472-8

Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten

Zeynep Atamer (2011): Inactivation of thermo-resistant bacteriophages causing fermentation failure and flavor deficiency
Dissertation, VDI Verlag GmbH , Düsseldorf, Band/Volum: Reihe 14/Nr.137, Serie/Bezeichnung:  Fortschritt-Berichte VDI, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-18-313714-5

Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Bewertung der an das Suspensionsmedium adaptierten Thermostabilität von Leuconostoc-Phagen als Grundlage für eine verbesserte Prozesssicherheit
  • Erhöhte Prozesssicherheit durch eine an das Suspensionsmedium adaptierte thermische Inaktivierung von Bakteriophagen

Schuster-Wolff-Bühring, R. (2011): The enzymatic synthesis of prebiotic lactulose in dairy matrices: set-up, analysis, process implementation and health effects
Dissertation, Verlag: VDI Verlag GmbH , Düsseldorf, Band/Volum: Reihe 14/Nr.138, Serie/Bezeichnung:  Fortschritt-Berichte VDI, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-18-313814-2

Projekte im Rahmen der Publikation

  • Enzymatische Gewinnung von Lactulose in lactosehaltigen Milchprodukten und technischen Lactoselösungen
  • Präbiotische Effekte natürlich erzeugter Lactulose - Biotransformation in einem Milchdrink, Transiteffekt und Entwicklung der bifidogenen Flora

Weidendorfer, K. (2009): Die Gelsuspension Rührjoghurt. Mechanisch-dynamische Eigenschaften, Inline-Partikelgrößenmessung und Apparate zum Glätten der Textur
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, Serie/Bezeichnung:  Reihe Lebensmitteltechnologie, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-86853-038-4, Seite (von - bis): 185

Projekte im Rahmen der Publikation

  • Größe und mechanische Stabilität der Mikrogelpartikel in Rührjoghurt

Thomann, S. (2008): The Impact of Milk Properties and Process Conditions on Consistency of Rennet-coagulated Curd and Syneresis of Rennet Curd Grains
Dissertation, Verlag Dr. Hut , München, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-89963-688-8, Seite (von - bis): 152

Projekte im Rahmen der Publikation:

  • Energiesparende und schonende Homogenisierung von Milch und Auswirkungen auf die Textur von Milchprodukten

Müller-Merbach, M. (2007): Lactococcus lactis bacteriophages in milk systems: Thermal-hydrostatic inactivation and proliferation by means of propagation and diffusion
Dissertation, Veröffentlicht in Fortschritt-Berichte VDI, Verlag Dr. Hut , München, Serie/Bezeichnun: Reihe 14, ISBN / ISSN / eISSN: 978-3-18-312714-6

Projekte im Rahmen der Publikation

  • Erhöhte Prozesssicherheit durch eine an das Suspensionsmedium adaptierte thermische Inaktivierung von Bakteriophagen
Merel-Rausch, E. (2006): Hydrostatic high pressure treatment of casein to generate defined particle and gel structures
Dissertation
Kleber, N. (2006): Modification of the Antigenicity of ß-Lactoglobulin in Milk and Whey by means of Processing
Dissertation, Logos Verlag , Berlin, ISBN / ISSN / eISSN: 13-978-3-8325-1444-0
Keim, S (2005): Hydrostatisch, thermisch, säure- und labinduzierte Casein- und Molkenprotein-Gele
Dissertation

Verlag: Shaker Verlag , Aachen, ISBN / ISSN / eISSN: 3-8322-4645-2
Hinrichs, J. (2000): Ultrahochdruckbehandlung von Lebensmitteln mit Schwerpunkt Milch und Milchprodukte - Phänomene, Kinetik und Methodik (VDI-Verlag)
Habilitation
Hinrichs, J. (1994): Die mechanische Stabilität von Fettkugeln mit kristallinem Fettanteil im Ströumungsfeld - Verfahrenstechnische Einflußgrößen und technologische Veränderungen. Fortschrittsberichte VDI-Verlag, Reihe 3: Verfahrenstechnik, Nr. 368, 1994
Dissertation