Antuma, L. J.; Braitmaier, S. H.; Garamus, V. M.; Hinrichs, J.; Boom, R. M.; Keppler, J. K. (2023): Engineering artificial casein micelles for future food: Preparation rate and coagulation properties. Journal of Food Engineering 366 (2024) 111868, 10.1016/j.jfoodeng.2023.111868 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2024): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogeldispersionen mit Hochleistungsultraschall für eine reduzierte Viskosität am Beispiel proteinreicher fermentierter Milchprodukte. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 22.02.2024 | Vortrag |
Gleißle, A. (2024): Daten zur Prävalenz und thermischen Resistenz von Sporenbildnern zum Auslegen der thermischen Behandlung pflanzlicher Milchalternativen. Jahrestreffen der DECHEMA/VDI-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik, ProcessNet, Quakenbrück, 27. - 28.02.2024 | Vortrag |
Hinrichs, J. (2024): Herausforderungen beim Einsatz pflanzlicher Proteine für Milchalternativen. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024 | Vortrag |
Drotleff, L; Hinrichs, J. (2024): Originäre Enzyme in pflanzlichen Rohstoffen - Analytik, Vorkommen und Bedeutung. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024 | Vortrag |
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2024): Sporenbildner in pflanzlichen Rohstoffen und deren thermische Inaktivierung. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024 | Vortrag |
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2024): Viel Protein - geringe Viskosität bei fermentierten Milchprodukten. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024 | Vortrag |
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2024): Lagerfähige Milchgelgranulate als neuer Grundstoff für die Käseherstellung. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024 | Vortrag |
Filla, J.; Kohlus, R.; Hinrichs, J. (2024): Prozessstabile Molkeinprotein-Pektin-Komplexe als Fat Replacer - Herstellung und Einsatz. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024 | Vortrag |
Krolitzki, E.; Ostertag, F.; Schwaminger, S. P.; Hinrichs, J.; Berensmeier, S. (2024): Purification of lactoferrin through a sequential filtration and magnetic separation process: A processing example for acid whey valorization. Future Foods, 10.1016/j.fufo.2024.100342 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2024): Storable Cheese Curd - Effect of Milk Homogenization as a Pre-treatment and Freezing and Extrusion of Cheese Curd on Production of Pasta Filata Style Cheese. Food and Bioprocess Technology, 10.1007/s11947-024-03413-0 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schuster, K.; Blankart, M.; Hinrichs, J.; Oellig, C. (2024): Analytik technischer Emulgatoren für ein verbessertes Qualitätsmanagement. Lebensmittelchemie 78, 1-32 (2024), onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/lemi.202400105 | Zeitschriftenbeitrag |
Filla, J.; Hinrichs, J. (2024): Vom Koazervat zum prozessstabilen Komplex: Herstellen von Molkenprotein-Pektin-Komplexen als Fat Replacer. GDL-Symposium Hydrokolloide IX, Gerlingen, 18. - 19.04.2024 | Vortrag |
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2024): Tailoring the rheological properties of fat-free fermented concentrated milk products using high-power ultrasound. 17th European PhD Workshop Food Engineering & Technology, Aachen, 23. - 24.04.2024 | Vortrag |
Duensing, P. W.; Hinrichs, J.; Schieberle, P. (2024): Influence of Milk Pasteurization on the Key Aroma Compounds in a 30 Weeks Ripened Pilot-Scale Gouda Cheese Elucidated by the Sensomics Approach. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2024, 72, 11062-11071, doi.org/10.1021/acs.jafc.4c01813 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Duensing, P. W.; Hinrichs, J.; Schieberle, P. (2024): Formation of Key Aroma Compounds During 30 Weeks of Ripening in Gouda-Type Cheese Produced from Pasteurized and Raw Milk. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2024, 72, 11072-11079, doi.org/10.1021/acs.jafc.4c01814 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2024): Continuous microwave-assisted extrusion of cheese curd. IDF Cheese Science & Technology Symposium 2024, Bergen (N), 04. - 06.06.2024 | Posterpräsentation |
Drotleff, L.; Hinrichs, J. (2024): Phasenadaptierte thermische Behandlung zum Herstellen lang haltbarer H-Drinks mit verbessertem Erhalt wertgebender Inhaltsstoffe. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 05.06.2024 | Vortrag |
Hinrichs, J. (2024): Chancen und Risiken pflanzlicher und zellbasierter Milch-Alternativen. 5. Internationale Konferenz "Bedeutung pflanzlicher und zellbasierter Alternativen für die Milchwirtschaft", Kempten, 11. - 12.06.2024 | Vortrag |
Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2024): Frozen cheese curd as an intermediate for cheese making - homogenization as a tool to regain techno-functional properties. Journal of Food Measurement and Characterization, 10.1007/s11694-024-02723-3 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schubert, C.; Nedele, A.-K.; Biere, N.; Franz, C. M. A. P.; Zhang, Y.; Briviba, K.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2024): Impact of ultraviolet C treatment on sensory characteristics, amino acid profile, riboflavin content and toxicological activity of native whey. International Dairy Journal 157 (2024) 106027, 10.1016/j.idairyj.2024.106027 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Oppen, D.; Schmidt, F.; Braitmaier, S. H.; Hinrichs, J.; Weiss, J. (2024): Modelling of dynamic mastication physics of cheese/casein gels as function of milk-fat distribution and intensity of thermo-mechanical treatment. Food Research International 192 (2024) 114694, 10.1016/j.foodres.2024.114694 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schmidt, F.; Frank, J.; Kohlus, R.; Hinrichs, J. (2024): Lagerfähige Milchgelgranulate zur Herstellung von Käseprodukten. dmz Deutsche Molkerei Zeitung, Nr. 13 vom 27.06.2024 | Zeitschriftenbeitrag |
Gleißle, A.; Klauß, R.; Hinrichs, J. (2024): Mikrofiltration zur Sporenreduktion in pflanzlichen Milchalternativen. dmz Deutsche Molkerei Zeitung, Nr. 14 vom 11. Juli 2024 | Zeitschriftenbeitrag |
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2024): Sporenbildner in pflanzlichen Rohstoffen und deren thermische Inaktivierung - Sporenbildner in pflanzlichen Ausgangsmaterialien und pflanzlichen Milchalternativen. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 06.08.2024 | Vortrag |
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2024): Sporenbildner in pflanzlichen Rohstoffen und deren thermische Inaktivierung - Inaktivierungen und Wachstumsversuche von Sporenbildnern in pflanzlichen Milchalternativen. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 06.08.2024 | Vortrag |
Braitmaier, H.; Wahl, A.-L.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2024): Can plant-based cheese alternatives be characterized by methods for dairy cheese? Extending dairy cheese methods to characterize plant-based cheese alternatives. International Dairy Journal 159 (2024) 106056, 10.1016/j.idairyj.2024.106056 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Ostertag, F.; Krolitzki, E.; Berensmeier, S.; Hinrichs, J. (2024): Lactoferrin enrichment from acid whey through combined filtration and magnetic separation. 11th International Whey Conference, Dublin (IR), 15. - 18.09.2024 | Vortrag |
Ostertag, F.; Grimm V. J.; Hinrichs, J. (2024): Iron saturation and binding capacity of lactoferrin - development and validation of a colorimetric protocol for quality control. Food Chemistry 463 (2025) 141365, 10.1016/j.foodchem.2024.141365 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2024): ß-Glucan, thermische Denaturierung und präparative HPLC. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 24.09.2024 | Vortrag |
Hinrichs, J.; Jekle, M.; Drusch, S. (2024): Methoden zum Charakterisieren technofunktioneller Qualitätseigenschaften von Milch- und Pflanzenproteinpräparaten. 135. VDLUFA Kongress, Karlsruhe, 24. - 27.09.2024 | Vortrag |
Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2024): Selektives Gewinnen von Lactoferrin und Immunglobulin G aus Sauermolke mittels Membranverfahren. Weihenstephaner Milch- und Lebensmittelwissenschaftliche Herbsttagung, Freising, 10.10.2024 | Vortrag |
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2024): Kontinuierliche Mikrowellenextrusion von Käsebruch. GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2024, Lemgo, 10. - 12.10.2024 | Vortrag |
Filla, J.; Hinrichs, J. (2024): Kontinuierliche Herstellung von Molkenprotein-Pektin-Komplexen für den Einsatz als Fat Replacer. GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2024, Lemgo, 10. - 12.10.2024 | Vortrag |
Yazgan, N. N.; Hummel, D.; Hinrichs, J.; Hitzmann, B. (2024): Raman Spectroscopy as a Tool for In-Line Quality Management in Food Processing. p. 205–229. In U. Tamer, M. Culha, and I. H. Boyaci (eds.) Raman Spectroscopy in the Food Industry. CRC Press, Boca Raton. | Buchkapitel |
Wahl, A.-L.; HInrichs, J. (2024): Vegane Alternativen zu Käse: Von den Rohstoffen Zein und Erbse zu fermentierten Hybrid-Produkten. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 30.10.2024 | Vortrag |
Mendes, R.; Piskors, N.; Hinrichs, J. (2024): Tailoring the rheological properties of fat-free fermented concentrated milk products using high-power ultrasound. 38th EFFoST International Conference 2024, Brügge, Belgien, 12. - 14.11.2024 | Posterpräsentation |
Belschner, D.; Rosenberger, M.; Atamer, Z.; Hinrichs, J.; Kosian, T.; Rauschnabel, J. (2023): Suitability of Sodium Pyruvate as Decomposer of Carried-over Liquid Hydrogen Peroxide. Chemie Ingenieur Technik, 10.1002/cite.202200014 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Filla, J.; Hinrichs, J. (2023): Processing of whey protein-pectin complexes: Upscaling from batch lab scale experiments to a continuous technical scale process. Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2023.111437 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Heck, A.; Nöbel, S.; Hinrichs, J. (2023): Inline Particle Size Analysis during Technical-Scale Processing of a Fermented Concentrated Milk Protein-Based Microgel Dispersion: Feasibility as a Process Control. Dairy 2023, 4, 180-199, https://doi.org/10.3390/dairy4010013 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Piskors, N; Heck, A.; Hinrichs, J. (2023): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogeldispersionen mit Hochleistungsultraschall für eine reduzierte Viskosität am Beispiel proteinreicher fermentierter Milchprodukte. Jahrestreffen DECHEMA-Fachgruppen Hochdruckverfahrenstechnik und Lebensmittelverfahrenstechnik, ProcessNet, Bochum, 13. - 15.03.2023 | Vortrag |
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Schmelzeigenschaften: Alternative zu Käse auf Basis pflanzlicher Proteine. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023 | Vortrag |
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2023): Pflanzliche Alternativen: Daten zur Prävalenz und thermischen Resistenz von Sporenbildnern. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023 | Vortrag |
Braitmaier, H.; Drotleff, L.; Fröhlich, S.; Dunkel, A.; Somoza, V.; Hinrichs, J. (2023): Käsehybride - Innovation durch Zugabe von Pflanzenprotein. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023 | Vortrag |
Schiebelbein, R.; Weber, N.; Lutz-Wahl, S.; Hinrichs, J.; Fischer L. (2023): So süß wie Saccharose? - Sirup durch tri-enzymatische Umsetzung von Lactose. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023 | Vortrag |
Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2023): Biofunktionelle Stoffe gewonnen aus Molke. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023 | Vortrag |
Hinrichs, J. (2023): "Phyto & Lacto" - Ein Einstieg. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023 | Vortrag |
Hinrichs, J. (2023): Neue Ideen in der Käsereitechnologie (??). Käsereitechnologischer Sonderlehrgang, Ansbach, 19. - 20.04.2023 | Vortrag |
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2023): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogeldispersionen mit Hochleistungsultraschall für eine reduzierte Viskosität am Beispiel proteinreicher fermentierter Milchprodukte. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 25.04.2023 | Vortrag |
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2023): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogeldispersionen mit Hochleistungsultraschall für eine reduzierte Viskosität am Beispiel proteinreicher fermentierter Milchprodukte. GDL-Fachtagung "Texturierung von Lebensmitteln", Gerlingen, 27. - 28.04.2023 | Vortrag |
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2023): Kompositionsbasierte Applikation von E 472b in (emulsionsbasierten) aufschäumbaren Lebensmitteln. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 09.05.2023 | Vortrag |
Filla, J.; Hinrichs, J. (2023): Maßgeschneiderte Molkenprotein-Pektin-Komplexe für den volumenbasierten Einsatz als Fat Replacer. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.05.2023 | Vortrag |
Drotleff, L.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2023): Phasenadaptierte thermische Behandlung zum Herstellen lang haltbarer H-Drinks mit verbessertem | Vortrag |
Filla, J.; Nodin, A.; Hinrichs, J. (2023): Molkenprotein-Pektin-Komplexe als maßgeschneiderter Fat Replacer. DMW - Die Milchwirtschaft 12-13/2023, S. 230 - 232 | Zeitschriftenbeitrag |
Blankart, M.; Hetzer, B.; Hinrichs, J. (2023): Similar but not equal: a study on the foam stabilisation mechanism of mechanically whipped cream and aerosol whipping cream. International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2022.105562 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2023): Enrichment of Biofunctional Proteins from Acid Whey by Membrane Filtration. FILTECH, Köln, 14. - 16.02.2023 | Vortrag |
Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2023): Enrichment of Lactoferrin and Immunoglobulin G from Acid Whey by Cross-Flow Filtration. foods, 10.3390/foods12112163 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Ostertag, F.; Krolitzki, E.; Berensmeier, S.; Hinrichs, J. (2023): Protein valorisation from acid whey - Screening of various micro- and ultrafiltration membranes concerning the filtration performance. International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2023.105745 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Tritschler, D.; Hofele, M.; Steliopoulos, P.; Hinrichs, J. (2023): Formation and stabilisation of microbubbles in acidified milk products. International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2023.105728 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schubert, C.; Biere, N.; Brinks, E.; Samtlebe, M.; Neve, H.; Franz, C.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2023): Does the high biodiversity of lactococcal bacteriophages allow predictions about their different UV-C susceptibilities? International Journal of Food Microbiology, 10.1016/j.ijfoodmicro.2023.110274 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2023): Viskositätsreduktion von proteinreichen fermentierten Milchprodukten. FoodLab 2/2023, S. 20 - 22, https://blmedien.aflip.in/FOOD-Lab_02_2023.html#page/20 | Zeitschriftenbeitrag |
Filla, J.; Nodin, A.; Hinrichs, J. (2023): Influence of pH on particle size of thermomechanical stabilized whey protein-pectin complexes for technical scale production. Food Hycrocolloids, 10.1016/j.foodhyd.2023.108923 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Oellig, C.; Blankart, M. (2023): Mehr Qualität durch IGF: Analytik technischer Emulgatoren erlaubt zielgerichtete Steuerung der Produktqualität. FEI-Highlights 2023, online, 15.06.2023 | Vortrag |
Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2023): Reduktion des Fettaustritts gefrorener Milchgelgranulate durch Homogenisieren von Milch und deren Verarbeitbarkeit. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 19.06.2023 | Vortrag |
Blankart, M.; Schuster, K.; Oellig, C.; Hinrichs, J. (2023): Composition dependent techno-functional properties of E 472b in aerosol whipping cream. ADSA Annual Meeting, Ottawa, Ontario, Kanada, 25. - 28.06.2023 | Vortrag |
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2023): Modulation of aerosol whipping cream microstructure by E 472b addition. ADSA Annual Meeting, Ottawa, Ontario, Kanada, 25. - 28.06.2023 | Vortrag |
Graf, B.; Hinrichs, J. (2023): Towards spore-reduced milk powders: Microwave technology to continuously heat fouling-sensitive milk products. ADSA Annual Meeting, Ottawa, Ontario, Kanada, 25. - 28.06.2023 | Vortrag |
Graf, B.; Schmidt, F.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2023): Continuous microwave-assisted extrusion for high moisture texturized foods. ADSA Annual Meeting, Ottawa, Ontario, Kanada, 25. - 28.06.2023 | Vortrag |
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Schmelzeigenschaften: Alternative zu Käse auf Basis pflanzlicher Proteine. dmz Deutsche Molkerei Zeitung, 18/2023, S. 16 - 17 | Zeitschriftenbeitrag |
Schubert, C.; Hock, T.; Samtlebe, M.; Biere, N.; Franz, C. M. A. P.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2023): From lab to technical scale: Ultraviolet C treatment for the reduction of Lactococcus lactis bacteriophage P008 in whey. International Dairy Journal 147 (2023) 105785, 10.1016/j.idairyj.2023.105785 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schmidt, F.; Blankart, M.; Hinrichs, J. (2023): Charakterisierung pflanzlicher Proteinfraktionen. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Karlsruhe, 26.09.2023 | Vortrag |
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Pflanzliche Alternativen zu Rohmilchkäse: Matrixentwicklung und Fermentation von Zein-Erbsenprotein-Hybriden. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.10.2023 | Vortrag |
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2023): UHT-Erhitzen von pflanzlichen flüssigen Produkten als Alternative zu H-Milch: Daten zur Prävalenz und thermischen Resistenz von Sporenbildnern zur Auslegung der thermischen Behandlung. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 11.10.2023 | Vortrag |
Hinrichs, J. (2023): Herausforderungen beim Einsatz pflanzlicher Proteine in Alternativen zu Milchprodukten. Weihenstephaner Milch- und Lebensmittelwissenschaftliche Herbsttagung, Weihenstephan, 12. - 13.10.2023 | Vortrag |
Klauß, R.; Hinrichs, J. (2023): Herstellen und sensorische Beurteilung von Zuckersirup aus lactosehaltigen Nebenströmen. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 18.10.2023 | Vortrag |
Wahl, A.-L.; Schmidt, F.; Nilla, J.; Baumgartner, S.; Hinrichs, J. (2023): Thermo-reversible Gele - Haben Erbsenproteine Potenzial? dmz Deutsche Molkerei Zeitung 21/2023, S. 18 - 21 | Zeitschriftenbeitrag |
Oellig, C.;Blankart, M. (2023): Analytik technischer Emulgatoren - Zielgerichtete Steuerung der Produktqualität. molkerei industrie 11/12-2023, S. 20 - 22 | Zeitschriftenbeitrag |
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Vegan alternatives to cheese: Melting behavior of zein-pea protein hybrids. EFFoST International Conference 2023, Valencia (E), 06. - 08.11.2023 | Posterpräsentation |
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2023): Potenzial von Inline-Messtechnik für das Erkennen von kritischen Prozesszuständen. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 07.11.2023 | Vortrag |
Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2023): Lagerfähige Milchgelgranulate als neuer Grundstoff für das Herstellen von Käseprodukten. Arbeitstagung der technischen Sachverständigen/Amtsingenieure und der Beratungsingenieure und Architekten für das Molkereiwesen, Tübingen, 08. - 10.11.2023 | Vortrag |
Filla, J.; Hinrichs, J. (2023): Maßgeschneiderte Molkenprotein-Pektin-Komplexe für den volumenbasierten Einsatz als Fat Replacer. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 22.11.2023 | Vortrag |
Hinrichs, J. (2023): Technologien und Innovationen im Molkereisektor. Bauer Gruppe Innovationsworkshop 2030, Berlin, 29.11.2023 | Vortrag |
Piskors, N.; Heck, A.; Filla, J. M.; Atamer, Z.; Hinrichs, J. (2023): High Protein - Low Viscosity? How to Tailor Rheological Properties of Fermented Concentrated Milk Products. Dairy, 10.3390/dairy4040041 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Tritschler, D.; Kinting, N.; Braig, A.; Sala, G.; Hinrichs, J. (2023): Critical consideration of gas bubbles to replace fat globules in acidified milk matrices. International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2023.105858 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Tritschler, D.; Hinrichs, J. (2022): Physikalische Analytik geschäumter Milchmatrices und Analyse der Cremigkeit. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 20.01.2022 | Vortrag |
Blankart, M.; Oellig, C.; Hinrichs, J. (2022): Kleine Mengen, große Wirkung - Emulgatoren in Milch- und Analogprodukten. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022 | Vortrag |
Braitmaier, H.; Fröhlich, S.; Dunkel, A.; Somoza, V.; Hinrichs, J. (2022): Zugabe von Nicht-Milchprotein zum Flavor tuning in gereiften Milchprodukten. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022 | Vortrag |
Filla, J. (2022):Protein-Pektin-Komplexe als Fat Replacer in Milch- und Analogprodukten. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022 | Vortrag |
Graf, B.; Hinrichs, J. (2022): Effiziente und schonende Mikrowellenerhitzung für H-Drinks. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022 | Vortrag |
Hinrichs, J. (2022): Processing von pflanzlichen Rohmaterialien für Alternativen zu Milchprodukten. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022 | Vortrag |
Hinrichs, J. (2022): Rückwärts laufende Pumpen als Generator statt Energieverluste durch Drosseln. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022 | Vortrag |
Kern, C.; Graf, B., Hinrichs, J. (2022): Erzwungene Fusionierung von gelierten Casein-Granulaten unter Extrusionsbedingungen zur Bildung von homogenen und anisotropen, semi-festen Strukturen. Getreide, Mehl und Brot 03/22, S. 14-17 | Zeitschriftenbeitrag |
Heck, A.; Piskors, N.; Hinrichs, J. (2022): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogelsuspensionen mit Hochleistungsultraschall: Hintergrund. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 06.04.2022 | Vortrag |
Heck, A.; Piskors, N.; Hinrichs, J. (2022): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogelsuspensionen mit Hochleistungsultraschall: Bestimmung des Volumenanteils. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 06.04.2022 | Vortrag |
Piskors, N.; Heck, A.; Hinrichs, J. (2022): Nachbehandeln konzentrierter fermentierter fettfreier Mikrogeldispersionen mittels Hochleistungsultraschall. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 06.04.022 | Vortrag |
Scheller, R.; Schneider, T.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2022): Analogprodukte zu Käse. Zusammensetzung, Technologie und Herausforderungen. molkerei industrie 3-2022, 40-55 | Zeitschriftenbeitrag |
Hummel, D.; Atamer, Z.; Hinrichs, J. (2022): New methodology for controlled testing of foaming properties of protein suspensions. International Dairy Journal, j.idairyj.2022.105322 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Heck, A.; Schäfer, J.; Hitzmann, B.; Hinrichs, J. (2022): Fat-free fermented concentrated milk protein-based microgel dispersions manufactured at technical scale: Production parameters as drivers of textural properties. International Dairy Journal, j.idairyj.2021-105195 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Heck, A.; Nöbel, S.; Hitzmann, B.; Hinrichs, J. (2022): Tailoring the Textural Characteristics of Fat-Free Fermented Concentrated Milk-Protein Based Microgel Dispersions by Way of Upstream, Downstream an Post-Production Thermal Inputs. Foods 2022, 11, 635, foods11050635 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Thomas, C.; Ritter, J.; Mayer, N.; Nedele, A.-K.; Zhang, Y.; Hinrichs, J. (2022): What a difference a gas makes: Effect of foaming on dynamic aroma release and perception of a model dairy matrix. Food Chemistry, j.foodchem.2021.131956 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Graf, B.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2022): Erzwungene Fusionierung von gelierten Casein-Granulaten unter Extrusionsbedingungen zur Bildung von homogenen und anisotropen, semi-festen Strukturen. 51. Wissenschaftliche Informationstagung der Berlin-Brandenburgischen Gesellschaft für Getreideforschung e. V., online, 21.01.2022 | Vortrag |
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J.; Kern, C. (2022): Continuous microwave-assisted extrusion for high moisture texturized foods: A feasibility study. Innovative Food Science and Emerging Technologies, j.ifset.2022.103020 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Blankart, M.; Weiss, J.; Hinrichs, J. (2022): Understanding the effect of homogenisation pressure on emulsion and foam properties of aerosol whipping cream. International Dairy Journal, j.idairyj.2022.105332 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Ostertag, F.; Sommer, D.; Berensmeier, S.; Hinrichs, J. (2022): Development and validation of an enzyme-linked immunosorbent assay for the determination of bovine lactoferrin in various milk products. International Dairy Journal, j.idairyj.2021.105246 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schiebelbein, R.; Hinrichs, J. (2022): Konditionieren Lactose-haltiger Nebenströme via Nanofiltration und Herstellen eines Zuckersirups im Labormaßstab. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 17.05.2022 | Vortrag |
Borsum, C.; Hinrichs, J. (2022): Aromastoffe in Milchprodukten - Welchen Einfluss hat Aufschäumen auf Freisetzung und Wahrnehmung? molkerei industrie 5, 2022, 30 - 33 | Zeitschriftenbeitrag |
Filla, J., Hinrichs, J. (2022): Herstellen und Abtrennen maßgeschneiderter Molkenprotein-Pektin-Komplexe für den Einsatz als Fat Replacer in Milchprodukten. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.05.2022 | Vortrag |
Filla, J.; Nodin, A.; Kohlus, R.; Hinrichs, J. (2022): Vom Batch zum kontinuierlichen Prozess: Herstellen Molkenprotein-Pektin-basierter Fat Replacer. Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik und Trocknungstechnik, Frankfurt/Main, 10. - 11.03.2022 | Vortrag |
Michel, C.; Samtlebe, M.; Wagner, N.; Neve, H.; Franz, C.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2022): Perspektiven und Grenzen einer UV-C-Behandlung von Molke zur Elimination von Lactococcus lactis Phagen. Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik und Trocknungstechnik, Frankfurt/Main, 10. - 11.03.2022 | Vortrag |
Wedel, C.; Atamer, Z.; Dettling, A.; Wenning, M.; Scherer, S.; Hinrichs, J. (2022): Towards low-spore milk powders: A review on microbiological challenges of dairy powder production with focus on aerobic mesophilic and thermophilic spores. International Dairy Journal 126 (2022) 105252, 10.1016/j.idairyj.2021.105252 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schubert, C.; Fischer, S.; Dorsch, K.; Teßmer, L.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2022): Microencapsulation of Bacteriophages for the Delivery to and Modulation of the Human Gut Microbiota through Milk and Cereal Products. Applied Sciences, 10.3390/app12136299 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Ostertag F.; Nodin, A.; Neudek, K.; Hinrichs, J. (2022): Kolostrum - Zusammensetzung und biofunktionelle Eigenschaften der Proteinfraktion. DMW - Die Milchwirtschaft 20-21/2022, S. 421 - 425 | Zeitschriftenbeitrag |
Schäfer, J.; Horstmann, G.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2022): The sensory and structural properties of fresh cheese made from ß-casein reduced milk retentate. 2022 ADSA Annual Meeting, Kansas City (MO), 19. - 22.06.2022 | Vortrag |
Heck, A.; Piskors, N.; Hinrichs, J. (2022): Tuning the texture of fat-free fermented concentrated milk products using low frequency high power ultrasound to alter particle voluminosity. 2nd Edible Soft Matter Conference, Wageningen (NL), 11. - 13.07.2022 | Vortrag |
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2022): Fat content and processing of shelf stable milk - Which factors do influence the frothing properties? 2022 ADSA Annual Meeting, Kansas City (MO), 19. - 22.06.2022 | Vortrag |
Fröhlich, J.; Spiess, M.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2022): Nozzle zone agglomeration in spray dryers: Process dependency of the fines mass flow and its importance for agglomerate formation. Drying Technology, 10.1080/07373937.2022.2111439 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Michel, C.; Samtlebe, M.; Wagner, N.; Brinks, E.; Neve, H.; Charles, M.A.P.F.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2022): Bacteriophage control in dairies through non-thermal methods: UV-C treatment of whey for elimination of Lactococcus lactis bacteriophages. Food Micro 2022, Athen, 28. - 31.08.2022 | Vortrag |
Braitmaier, H.; Hinrichs, J. (2022): Zugabe von Nicht-Milchprotein zum Flavor tuning in gereiften Milchprodukten. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 12.09.2022 | Vortrag |
Schmidt, F.; Blankart, M.; Wanger, J.; Scharfe, M.; Scheuerer, T.; Hinrichs, J. (2020): Upscaling of alkaline pea protein extraction from dry milled and pre-treated peas from laboratory to pilot scale: Optimization of process parameters for higher protein yields. Journal of Food Measurement and Characterization, 10.1007/s11694-022-01558-0 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Blankart, M.; Neugebauer, K.; Hinrichs, J. (2020): Expansion of the concept of critical micelle concentration for the application of a saturated monoacylglyceride emulsifier in aerosol whipping cream. Food Research International, 10.1016/j.foodres.2022.111791 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2022): Veresterungsgrad, Reinheit und Co. - Kompositionsbedingte Applikation von E 472 b in geschäumten Lebensmitteln. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.10.2022 | Vortrag |
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Pflanzliche Alternativen zu Rohmilchkäse - Textur und Thermorheologie von Erbsen- und Maisprotein. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 11.10.2022 | Vortrag |
Gleissle, A.; Hinrichs, J. (2022): UHT-Erhitzen von pflanzlichen flüssigen Produkten als Alternative zu H-Milch: Daten zur Prävalenz und thermischen Resistenz von Sporenbildnern zur Auslegung der thermischen Behandlung. Sitzung des Projekbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 18.10.2022 | Vortrag |
Hinrichs, J. (2022): Erzeugen von Casein mittels Mikroorganismen und Pflanzen. Weihenstephaner Milch- und Lebensmittelwissenschaftliche Herbsttagung, Freising-Weihenstephan, 13. - 14.10.2022 | Vortrag |
Graf, B.; Hinrichs, J. (2022): "Customized phase treatment" mit Mikrowellen-technologie für haltbare Milch: Auswirkungen von Verarbeitung und Lagerung. Weihenstephaner Milch- und Lebensmittelwissenschaftliche Herbsttagung, Freising-Weihenstephan, 13. - 14.10.2022 | Vortrag |
Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2022): Gefrieren der Milchgelgranulate, Veränderungen während der Lagerung und thermo-mechanische Fusion. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 20.10.2022 | Vortrag |
Graf, B.; Hinrichs, J. (2022): Mikrowellenerhitzen von Milchprodukten, Möglichkeiten und Herausforderungen. Arbeitstagung der technischen Sachverständigen/Amtsingenieure und der Beratungsingenieure und Architekten für das Molkereiwesen, Wald im Allgäu, 26. – 28.10.2022. | Vortrag |
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2022): Fettgehalt und Verarbeitung: Was beeinflusst die "Barista"-Eigenschaften von H-Milch? Arbeitstagung der technischen Sachverständigen/Amtsingenieure und der Beratungsingenieure und Architekten für das Molkereiwesen, Wald im Allgäu, 26. - 28.10.2022 | Vortrag |
Tritschler, D.; Scheller, R.; Utz, J.; Hinrichs, J. (2022): Improved Tribological Characterization of Acidified Milk Products by Means of a New Rubber Material. Biotribology 32 (2022) 100226, 10.1016/j.biotri.2022.100226 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Bohlender, M; Barho, C.; Muhic, K.; Henkel, M.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2022): Herausforderung "veganes Milchprotein", Teil 2. molkerei industrie, 11/2022, 8-10 | Zeitschriftenbeitrag |
Krolitzki, E.; Schwaminger, S.; Pagel, M.; Ostertag, F.; Hinrichs, J.; Berensmeier, S. (2022): Current practices with commercial scale bovine lactoferrin production and alternative approaches. International Dairy Journal, 126 (2022) 105263, 10.1016/j.idairyj.2021.105263 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Hinrichs, J. (2022): Phyto & Lacto: "The best of both worlds". 12. Ideenbörse Forschung des Milchindustrie-Verbands e. V., Fulda, 23. - 24.11.2022 | Vortrag |
Piskors, N.; Heck, A.; Hinrichs, J. (2022):Tailoring the rheological properties of fat-free fermented concentrated milk products using high-power ultrasound to modify particle voluminosity. 7th IDF Symposium on Science and Technology of Fermented Milk, online, 29. - 30.11.2022 | Vortrag |
Schuster, K.; Blankart, M.; Wagner, M.; Tritschler, D.; Hinrichs, J.; Granvogl, M.; Oellig, C. (2022): Similar Determination of E 472b emulsifiers in foamed food formulations by high-performance thin-layer chromatography-fluorescence detection. European food research and technology, 10.1007/s00217-022-04190-w | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Atamer, Z. (2022): Production and Physicochemical Properties of Casein-Based Adhesives. Akademik Gida, 10.24323/adademik-gida.1097805 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Atamer, Z. (2022): An extraordinary dairy phage and its properties: Occurrence, growth, inactivation, survival. International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2022.105336 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Braitmaier, H.; Atamer, Z.; Mertes, L.; Hinrichs, J. (2022): Hybrid Cheese: Incorporation of Plant Proteins into Pasta Filata Cheese Matrices. 2nd NIZO Plant Protein Functionality Conference, online, 11. - 13.10.2022 | Posterpräsentation |
Graf, B.; Hehnke, S.; Neuwirth, M.; Hinrichs, J. (2021): Continouos microwave heating to inactivate thermophilic spores in heating-sensitive skim milk concentrate. International Dairy Journal 113 (2021) 104894, 10.1016/j.idairyj.2020.104894 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Graf, B.; Kapfer, T.; Hinrichs, J. (2021): Erhitzen von Milchkonzentraten: Mikrowellentechnologie als neuer Ansatz? Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Mischvorgänge, Grenzflächenbestimmte Systeme und Prozesse, online, 11. - 12.03.2021 | Vortrag |
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2021): Labor-Aufschäumanlage zum Quantifizieren und Evaluieren der "Barista"-Schaumeigenschaften. Jahrestreffen der ProcessNet Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Mischvorgänge, Grenzflächenbestimmte Systeme und Prozess, online, 11. - 12.03.2021 | Posterpräsentation |
Kern, C.; Hinrichs, J. (2021): Einschneckenextrusion von Casein-basierten Gelpartikeln: Numerische Prozessanalyse und funktionelle Eigenschaften. Jahrestreffen der ProcessNet Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Mischvorgänge, Grenzflächenbestimmte Systeme und Prozess, online, 11. - 12.03.2021 | Vortrag |
Heck, A.; Nöbel, S.; Hitzmann, B.; Hinrichs, J. (2021): Volume Fraction Measurement of Soft (Dairy) Microgels by Standard Addition and Static Light Scattering. Food Biophysics, 10.1007/s11483-021-09665-z | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Thomas, C.; Zeh, E.; Dörfel, S.; Zhang, Y.; Hinrichs, J. (2021): Studying dynamic aroma release by headspace-solid phase microextraction-gas chromatography-ion mobility spectrometry (HS-SPME-GC-IMS): method optimization, validation, and application. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 10.1007/s00216-021-03222-w | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Vasafi, P.; Paquet-Durand, O.; Brettschneider, K.; Hinrichs, J.; Hitzmann, B. (2021): Anomaly detection during milk processing by autoencoder neural network based on near-infrared spectroscopy. Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2021.110510 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schiebelbein, R.; Hinrichs, J. (2021): Konditionieren Lactose-haltiger Nebenströme: experimentelles Setup und Etablieren der Analysemethoden. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 29.04.2021 | Vortrag |
Thomas, C.; Ritter, J., Nedele, A.-K.; Hinrichs, J.; Zhang, Y. (2021): Effect of foaming on dynamic aroma release from a dairy matrix monitored by headspace gas chromatography-ion mobility spectrometry (HS-GC-IMS). 16th Weurman Flavour Research Symposium, online, 04. - 06.05.2021 | Posterpräsentation |
Filla, J.; Hinrichs, J. (2021): Prozessgestaltung zur Herstellung Molkenprotein-Pektin-basierter Fat Replacer im Technikumsmaßstab. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 17.05.2021 | Vortrag |
Blankart, M.; Hasenfuss, S.; Rupprecht, A.; Oellig, C.; Schwack, W.; Granvogl, M.; Hinrichs, J. (2021): The effect of emulsifier by-products and storage conditions on the techno-functional properties of model aerosol whipping cream. International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2021.104989 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Blankart, M.; Oellig, C.; Schwack, W.; Granvogl, M.; Hinrichs, J. (2021): Kleine Menge, große Wirkung. Funktion und Analytik von Emulgatoren in Milchprodukten. DMW Die Milchwirtschaft, Ausgabe 9 + 10/2021, S. 150 - 153 | Zeitschriftenbeitrag |
Ostertag, F.; Schmidt, C.; Berensmeier, S.; Hinrichs, J. (2021): Development and validation of an RP-HPLC DAD method for the simultaneous quantification of minor and major whey proteins. Food Chemistry, 10.1016/j.foodchem.2020.128176 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Fröhlich, J. A.; Raiber, T. V.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2021): Nozzle zone agglomeration in spray dryers: Influence of total solid content on agglomerate properties. Powder Technology, 10.1016/j.powtec.2021.05.094 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Graf, B.; Kohler, E.; Rosenberger, M.; Schäfer, J.; Hinrichs, J. (2021): Shelf-stable milk produced by microfiltration and microwave heating: Effects of processing and storage. Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2021.110734 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2021): Understanding the effect of homogenization pressure on shelf life and foam properties of cream foamed by effervescence. ADSA Annual Meeting, online, 11. - 14.07.2021 | Vortrag |
Forler, B.; Horstmann, G.; Schäfer, J.; Michel, C.; Weiss, A.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Schmidt, H. (2021): Effects of Protein, Calcium, and pH on Gene Transcription, Cell-Envelope Peptidase Activity of Lactococcus lactis Strains, and the Formation of Bitter Peptides. Foods, 10.3390/foods10071588 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Heck, S.; Mertes, L.; Wedel, C.; Hinrichs, J. (2021): Pflanzliche Drinks als Alternative zu Konsummilch. Teil 1: Nährstoffprofil und Herstellung. molkerei industrie 07-2021, S. 26 - 31 | Zeitschriftenbeitrag |
Heck, S.; Mertes, L.; Wedel, C.; Hinrichs, J. (2021): Pflanzliche Drinks als Alternative zu Konsummilch. Teil 2: Technologische Herausforderungen und innovative Technologien. molkerei industrie 08-2021, S. 14 - 19 | Zeitschriftenbeitrag |
Graf, B.; Kohler, E.; Rosenberger, M.; Schäfer, J.; Hinrichs, J. (2021): Customized phase treatment for shelf-stable milk using microfiltration and microwave heating: Effects of processing and storage. ADSA Annual Meeting, online, 11. - 14.07.2021 | Vortrag |
Michel, C.; Samtlebe, M.; Wagner, N.; Neve, H.; Franz, C.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2021): Orthogonal processing strategies to create "phage-free" whey - Membrane filtration followed by thermal or ultraviolet C treatment for the reduction of Lactococcus lactis bacteriophages. International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2021.105149 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2021): Von der Rohmilch bis in den Handel - Einfluss von Kuhrasse und Prozessführung auf den Gehalt freier Fettsäuren und "Barista"-Eigenschaften von H-Milch. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 30.07.2021 | Vortrag |
Filla, J.; Stadler, M.; Heck, A.; Hinrichs, J. (2021): Assessing Whey Protein Sources, Dispersion Preparation Method and Enrichment of Thermomechanically Stabilized Whey Protein Pectin Complexes for Technical Scale Production. Foods, 10.3390/foods10040715 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Graf, B.; Schäfer, J.; Atamer, Z.; Hinrichs, J. (2021): The Heat Stability of Indigenous and Bacterial Enzymes in Milk. Alan L. Kelly, Lotte Bach Larsen (Editors): Agents of Change - Enzymes in Milk and Dairy Products. Springer Nature Switzerland AG 2021, ISBN 978-3-030-55481-1, ISBN 978-3-030-55482-8 (e-Book), 10.1007/978-3-030-55482-8 | Buchbeitrag |
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2021): E 472 Emulgatoren in geschäumten Lebensmitteln. Grundlagen, Anwendungsbeispiele und Konzentrationseffekte. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 27.09.2021 | Vortrag |
Thomas, C.; Ritter, J.; Nedele, A.; Hinrich, J.; Zhang, Y. (2021): Does foaming enhance dynamic aroma release from a dairy matrix? 4th Food Structure and Functionality Symposium, online, 19. - 20.10.2021 | Posterpräsentation |
Heck, A.; Nöbel, S.; Hinrichs, J. (2021): Fresh cheese as a concentrated fermented dairy microgel dispersion: tailoring rheological and particle characteristics using thermal energy input. 4th Food Structure and Functionality Symposium, online, 19. - 20.10.2021 | Posterpräsentation |
Graf B.; Hinrichs, J. (2021): Continuous heating of fouling-sensitive milk products - microwave technology as new approach? Conference paper AMPERE 2021, 10.5281/zenodo.5511712 | Conference paper |
Graf, B.; Hinrichs, J. (2021): Continuous heating of fouling sensitive food products - microwave technology as new approach? 18th International Conference on Microwave and High Frequency Applications AMPERE 2021, online, 13. - 16.09.2021 | Vortrag |
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2021): Limitations of the concept of critical micelle concentration in aerosol whipping cream. 12th NIZO Dairy Conference, online, 05. - 07.10.2021 | Posterpräsentation |
Heck, A.; Schäfer, J.; Nöbel, S.; Hinrichs, J. (2021): Fat-free fermented concentrated milk products as milk protein-based microgel dispersions: Particle characteristics as key drivers of textural properties. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 10.1111/1541-4337.12829 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schmidt, F. (2021): Entwickeln eines Standardprozesses für Milchgelgranulat als Intermediat und Analyse thermorheologischer Eigenschaften. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 29.10.2021 | Vortrag |
Schäfer, J.; Atamer, Z.; Hinrichs, J. (2021): Concentrated-fermented fresh cheese with a reduced ß-casein content: A possibility to overcome the bitter off-taste? 12th NIZO Dairy Conference, online, 05. - 09.10.2021 | Vortrag |
Braitmaier, H.; Hinrichs, J. (2021): Prozesse im Labormaßstab zum Einbringen von proteinreichen nicht-Milch-Substraten in die Käsematrix. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 16.11.2021 | Vortrag |
Hinrichs, J.; Wedel, C.; Atamer, Z. (2021): Heat Treatment of Milk: Sterilization. Encyclopedia of Dairy Sciences, Vol. 4, Elsevier, Academic Press, pp. 659-670, ISBN 9780128187661, 10.1016/B978-0-12-818766-1.00232-4 | Buchbeitrag |
Bohlender, M; Barho, C.; Muhic, K.; Henkel, M.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2021): Herausforderung "veganes Milchprotein", Teil 1. molkerei industrie, 11/2021, 6-11 | Zeitschriftenbeitrag |
Kern, C.; Stefan, T.; Sacharow, J.; Kügler, P.; Hinrichs, J. (2021): Predictive modeling of the early stages of semi-solid food ripening: Spatio-temporal dynamics in semi-solid casein matrices. International Journal of Food Microbiology, j.ijfoodmicro.2021.109230 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schubert, T.; Ergin, I.; Panetta, F.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2021): Application of a temperature-controlled decanter centrifuge for the fractionation of as-, ß-, and k-casein on pilot scale. International Dairy Journal, j.idairyj.2021.105148 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Graf, B.; Protte, K.; Weiss, J.; Hinrichs, J. (2020): Concentrated whey as protein source for thermally stabilized whey protein-pectin complexes. Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2019.109760 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schmidt, C.; Balinger, F.; Conrad, J.; Günther, J.; Beifuss, U.; Hinrichs, J. (2020): Enzymatic generation of lactulose in sweet and acid whey: Optimization of feed composition and structural elucidation of 1-lactulose. Food Chemistry 305 (2020) 125481, 10.1016/j.foodchem.2019.125481 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Blankart, M.; Kratzner, C.; Link, K.; Oellig, C.; Schwack, W.; Hinrichs, J. (2020): Technical emulsifiers in aerosol whipping cream - Compositional variations in the emulsifier affecting emulsion and foam properties. International Dairy Journal 102 (2020) 104578, 10.1016/j.idairyj.2019.104578 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Blankart, M.; Oellig, C.; Averweg, S.; Schwack, W.; Hinrichs, J. (2020): Effect of storage at high temperature on chemical (composition) and techno-functional characteristics of E471 food emulsifiers applied to aerosol whipping cream. Journal of Food Engineering 277 (2020) 109882, 10.1016/j.jfoodeng.2019.109882 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schmidt, C.; Sprunk, M.; Löffler, R.; Hinrichs, J. (2020): Relating nanofiltration membrane morphology to observed rejection of saccharides. Separation and Purification Technology 239 (2020) 116550, 10.1016/j.seppur.2020.116550 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Thomas, C.; Thienel, K.; Stefan, T.; Schmidt, C.; Hinrichs, J. (2020): Design of in vitro model to study oral aroma release: Experimental study and numeric simulation of heat transfer in a foamed dairy matrix. Journal of Food Engineering 278 (2020) 109940, 10.1016/j.jfoodeng.2020.109940 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schmidt, C.; Nedele, A.; Hinrichs, J. (2020): Enzymatic generation of lactulose in sweet and acid whey: Feasibility study for the scale up towards robust processing. Food and Bioproducts Processing 119 (2020) 329-336, 10.1016/j.fbp.2019.11.015 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Kern, C.; Scharfe, M.; Hinrichs, J. (2020): Texturization of renneted casein-based gel particles by sheet die extrusion: Mechanical properties and numerical analysis of flow characteristics. Journal of Food Engineering 278 (2020) 109938, 10.1016/j.jfoodeng.2020.109938 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2020): Analyse des Einflusses von Prozessparametern auf das Produkt H-Milch. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 15.06.2020 | Vortrag |
Schmidt, C.; Hinrichs, J. (2020): Fraktionieren komplexer Zuckerlösungen mittels Nanofiltration. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 25.06.2020 | Vortrag |
Schmidt, C.; Hinrichs, J. (2020): Physikalische Charakterisierung von Nanofiltrationsmembranen. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 25.06.2020 | Vortrag |
Fröhlich, J.; Ruprecht, N.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2020): Nozzle zone agglomeration in spray dryers: Effect of powder addition on particle coalescence. Powder Technology 374 (2020) 223-232, 10.1016/j.powtec.2020.07.009 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Graf, B.; Kapfer, T.; Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2020): New experimental set-up for testing microwave technology to continuously heat fouling-sensitive food products like milk concentrates. Innovative Food Science and Emerging Technologies 65 (2020) 102453, 10.1016/j.ifset.2020.102453 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Graf, B.; Hinrichs, J. (2020): H-Milch: Alternatives Herstellungsverfahren. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 31.07.2020 | Vortrag |
Graf, B.; Hinrichs, J. (2020): Mikrowellenerhitzen von Magermilchkonzentraten. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 31.07.2020 | Vortrag |
Reiner, J.; Protte, K.; Hinrichs, J. (2020): Investigation of the Applicability of Raman Spectroscopy as Online Process Control during Consumer Milk Production. ChemEngineering 2020, 4, 45, 10.3390/chemengineering4030045 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Schäfer, J.; Hinrichs, J. (2020): Bittere Markerpeptide in fermentierten calcium- und proteinreichen Milchmatrices: Quantifizieren, sensorischer Beitrag und Strategien zur Vermeidung. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 11.09.2020 | Vortrag |
Lutz-Wahl, S.; Pross, E.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2020): Multi-Enzymsystem zur Herstellung eines alternativen Zuckersirups. BIOspektrum 06.20, 679-681, 10.1007/s12268-020-1467-2 | Zeitschriftenbeitrag |
Schäfer, J.; Hinrichs, J.; Kohlus, R.; Huppertz, T.; Atamer, Z. (2020): Pilot scale processing and characterisation of calcium-reduced micellar casein concentrate powders. International Dairy Journal 113 (2021) 104888, 10.1016/j.idairyj.2020.104888 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Wedel, C.; Wenning, M.; Dettling, A.; Scherer, S.; Hinrichs, J. (2020): Resistenz thermophiler Sporenbildner gegenüber Reinigungs- und Desinfektionsmitteln. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Freising, 10.11.2020 | Vortrag |
Temme, P.; Körzendörfer, A.; Hinrichs, J.; Schlücker, E. (2020): Vibrations as a cause of texture defects during yogurt manufacturing - Formation of vibrations and their propagation in dairy production lines. Journal of Food Engineering 293 (2021) 110369, 10.1016/j.jfoodeng.2020.110369 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Dettling, A.; Wedel, C.; Huptas, C.; Hinrichs, J.; Scherer, S.; Wenning, M. (2020): High counts of thermophilic spore formers in dairy powders originate from persisting strains in processing lines. International Journal of Food Microbiology 335 (2020) 108888, 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108888 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Dettling, A.; Wedel, C. (2020): Der Effekt von angepassten Reinigungs- und Desinfektionsmaßnahmen in Produktionsanlagen: Stufenkontrollen zur Optimierung. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Freising, 10.11.2020 | Vortrag |
Leeb, E.; Stefan, T.; Letzel, T.; HInrichs, J.; Kulozik, U. (2020): Tryptic hydrolysis of ß-lactoglobulin: A generic approach to describe the hydrolysis kinetic and release of peptides. International Dairy Journal 105 (2020) 104666, 10.1016/j.idairyj.2020.104666 | Zeitschriftenbeitrag (peer review) |
Linke, A.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2020): Impact of the powder particle size on the oxidative stability of microencapsulated oil. Powder Technology 364 (2020) 115-122, 10.1016/j.powtec.2020.01.077 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Linke, A.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2020): Impact of the oil droplet size on the oxidative stability of microencapsulated oil. Journal of Microencapsulation, 10.1080/02652048.2020.1713243 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Graetz, J.; Dombrowski, J.; Eggert, A.; Rack, A.; Kulozik, U.; Hinrichs, J.; Hanke, R.; Zabler, S. (2020): Synchrotron micro-CT for studying coarsening in milk protein-stabilized foams in situ. Colloids and Surfaces A 601 (2020) 124832, 10.1016/j.colsurfa.2020.124832 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Tritschler, D.; Hinrichs, J. (2020): Herstellen und physikalische Charakterisierung geschäumter Milchmatrices. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 26.11.2020 | Vortrag |
Dai, L.; Hinrichs, J.; Weiss, J. (2020): Ionic strength and pH stability of oil-in-water emulsions prepared with acid-hydrolyzed insoluble proteins from Chlorella protothecoides. Journal of the Science of Food and Agriculture, 10.1002/jsfa.10464 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Oellig, C.; Blankart, M.; Hinrichs, J.; Schwack, W.; Granvogl, M. (2020): Determination of mono- and diacylglycerols from E 471 food emulsifiers in aerosol whipping cream by high-performance thin-layer chromatography-fluorescence detection. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 10.1007/s00216-020-02876-2 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Wedel, C.; Konschelle, T.; Dettling, A.; Wenning, M.; Scherer, S.; Hinrichs, J. (2020): Thermally induced milk fouling: Survival of thermophilic spore formers and potential of contamination. International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2019.104582 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Körzendörfer, A.; Temme, P.; Lodermeyer, A.; Schlücker, E.; Hinrichs, J. (2020): Vibrations as a cause of texture defects during the acid-induced coagulation of milk - Fluid dynamic effects and their impact on physical properties of stirred yogurt. Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2020.110254 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Braitmaier, H.; Hinrichs, J. (2020): Prozessgestaltung zum Einbringen von proteinreichen nicht-Milch-Substraten in die Käsematrix. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 29.10.2020 | Vortrag |