Publikationen 2020 - 2029

Antuma, L. J.; Braitmaier, S. H.; Garamus, V. M.; Hinrichs, J.; Boom, R. M.; Keppler, J. K. (2023): Engineering artificial casein micelles for future food: Preparation rate and coagulation properties.                                                                                   Journal of Food Engineering 366 (2024) 111868,  10.1016/j.jfoodeng.2023.111868Zeitschriftenbeitrag                 (peer reviewed)

Piskors, N.; Hinrichs, J. (2024): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogeldispersionen mit Hochleistungsultraschall für eine reduzierte Viskosität am Beispiel proteinreicher fermentierter Milchprodukte.                                                                                                             Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 22.02.2024

Vortrag
Gleißle, A. (2024): Daten zur Prävalenz und thermischen Resistenz von Sporenbildnern zum Auslegen der thermischen Behandlung pflanzlicher Milchalternativen.                                                                                           Jahrestreffen der DECHEMA/VDI-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik, ProcessNet, Quakenbrück, 27. - 28.02.2024Vortrag
Hinrichs, J. (2024): Herausforderungen beim Einsatz pflanzlicher Proteine für Milchalternativen.                                                                                                    Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024Vortrag
Drotleff, L; Hinrichs, J. (2024): Originäre Enzyme in pflanzlichen Rohstoffen - Analytik, Vorkommen und Bedeutung.                                                                                             Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024Vortrag
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2024): Sporenbildner in pflanzlichen Rohstoffen und deren thermische Inaktivierung.                                                                                     Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024Vortrag
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2024): Viel Protein - geringe Viskosität bei fermentierten Milchprodukten.                                                                                                    Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024Vortrag
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2024): Lagerfähige Milchgelgranulate als neuer Grundstoff für die Käseherstellung.                                                                      Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024Vortrag
Filla, J.; Kohlus, R.; Hinrichs, J. (2024): Prozessstabile Molkeinprotein-Pektin-Komplexe als Fat Replacer - Herstellung und Einsatz.                                                                                                   Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 14.03.2024Vortrag
Krolitzki, E.; Ostertag, F.; Schwaminger, S. P.; Hinrichs, J.; Berensmeier, S. (2024): Purification of lactoferrin through a sequential filtration and magnetic separation process: A processing example for acid whey valorization.                                                                                                       Future Foods, 10.1016/j.fufo.2024.100342Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2024): Storable Cheese Curd - Effect of Milk Homogenization as a Pre-treatment and Freezing and Extrusion of Cheese Curd on Production of Pasta Filata Style Cheese.                                                            Food and Bioprocess Technology, 10.1007/s11947-024-03413-0Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schuster, K.; Blankart, M.; Hinrichs, J.; Oellig, C. (2024): Analytik technischer Emulgatoren für ein verbessertes Qualitätsmanagement.                          Lebensmittelchemie 78, 1-32 (2024), onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/lemi.202400105Zeitschriftenbeitrag
Filla, J.; Hinrichs, J. (2024): Vom Koazervat zum prozessstabilen Komplex: Herstellen von Molkenprotein-Pektin-Komplexen als Fat Replacer.                      GDL-Symposium Hydrokolloide IX, Gerlingen, 18. - 19.04.2024Vortrag
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2024): Tailoring the rheological properties of fat-free fermented concentrated milk products using high-power ultrasound.                  17th European PhD Workshop Food Engineering & Technology, Aachen,           23. - 24.04.2024Vortrag
Duensing, P. W.; Hinrichs, J.; Schieberle, P. (2024): Influence of Milk Pasteurization on the Key Aroma Compounds in a 30 Weeks Ripened Pilot-Scale Gouda Cheese Elucidated by the Sensomics Approach.                                                         Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2024, 72, 11062-11071, doi.org/10.1021/acs.jafc.4c01813Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Duensing, P. W.; Hinrichs, J.; Schieberle, P. (2024): Formation of Key Aroma Compounds During 30 Weeks of Ripening in Gouda-Type Cheese Produced from Pasteurized and Raw Milk.                                                                                Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2024, 72, 11072-11079, doi.org/10.1021/acs.jafc.4c01814Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2024): Continuous microwave-assisted extrusion of cheese curd.                                                                                                      IDF Cheese Science & Technology Symposium 2024, Bergen (N), 04. - 06.06.2024Posterpräsentation
Drotleff, L.; Hinrichs, J. (2024): Phasenadaptierte thermische Behandlung zum Herstellen lang haltbarer H-Drinks mit verbessertem Erhalt wertgebender Inhaltsstoffe.                                                                                                               Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 05.06.2024Vortrag
Hinrichs, J. (2024): Chancen und Risiken pflanzlicher und zellbasierter
Milch-Alternativen.                                                                                                    5. Internationale Konferenz "Bedeutung pflanzlicher und zellbasierter Alternativen für die Milchwirtschaft", Kempten, 11. - 12.06.2024
Vortrag
Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2024): Frozen cheese curd as an intermediate for cheese making - homogenization as a tool to regain techno-functional properties.       Journal of Food Measurement and Characterization, 10.1007/s11694-024-02723-3Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schubert, C.; Nedele, A.-K.; Biere, N.; Franz, C. M. A. P.; Zhang, Y.; Briviba, K.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2024): Impact of ultraviolet C treatment on sensory characteristics, amino acid profile, riboflavin content and toxicological activity of native whey.                                                                                                    International Dairy Journal 157 (2024) 106027, 10.1016/j.idairyj.2024.106027Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Oppen, D.; Schmidt, F.; Braitmaier, S. H.; Hinrichs, J.; Weiss, J. (2024): Modelling of dynamic mastication physics of cheese/casein gels as function of milk-fat distribution and intensity of thermo-mechanical treatment.                                 Food Research International 192 (2024) 114694, 10.1016/j.foodres.2024.114694Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schmidt, F.; Frank, J.; Kohlus, R.; Hinrichs, J. (2024): Lagerfähige Milchgelgranulate zur Herstellung von Käseprodukten.                                              dmz Deutsche Molkerei Zeitung, Nr. 13 vom 27.06.2024Zeitschriftenbeitrag
Gleißle, A.; Klauß, R.; Hinrichs, J. (2024): Mikrofiltration zur Sporenreduktion in pflanzlichen Milchalternativen.                                                                               dmz Deutsche Molkerei Zeitung, Nr. 14 vom 11. Juli 2024Zeitschriftenbeitrag
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2024): Sporenbildner in pflanzlichen Rohstoffen und deren thermische Inaktivierung - Sporenbildner in pflanzlichen Ausgangsmaterialien und pflanzlichen Milchalternativen.                                                                                   Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 06.08.2024Vortrag
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2024): Sporenbildner in pflanzlichen Rohstoffen und deren thermische Inaktivierung - Inaktivierungen und Wachstumsversuche von Sporenbildnern in pflanzlichen Milchalternativen.                                                Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 06.08.2024Vortrag
Braitmaier, H.; Wahl, A.-L.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2024): Can plant-based cheese alternatives be characterized by methods for dairy cheese? Extending dairy cheese methods to characterize plant-based cheese alternatives.                               International Dairy Journal 159 (2024) 106056, 10.1016/j.idairyj.2024.106056Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Ostertag, F.; Krolitzki, E.; Berensmeier, S.; Hinrichs, J. (2024): Lactoferrin enrichment from acid whey through combined filtration and magnetic separation. 11th International Whey Conference, Dublin (IR), 15. - 18.09.2024Vortrag
Ostertag, F.; Grimm V. J.; Hinrichs, J. (2024): Iron saturation and binding capacity of lactoferrin - development and validation of a colorimetric protocol for quality control.                                                                                                                Food Chemistry 463 (2025) 141365, 10.1016/j.foodchem.2024.141365Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)

Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2024): ß-Glucan, thermische Denaturierung und präparative  HPLC.                                                                                          Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 24.09.2024

Vortrag
Hinrichs, J.; Jekle, M.; Drusch, S. (2024): Methoden zum Charakterisieren technofunktioneller Qualitätseigenschaften von Milch- und Pflanzenproteinpräparaten.                                                                                  135. VDLUFA Kongress, Karlsruhe, 24. - 27.09.2024Vortrag
Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2024): Selektives Gewinnen von Lactoferrin und Immunglobulin G aus Sauermolke mittels Membranverfahren.               Weihenstephaner Milch- und Lebensmittelwissenschaftliche Herbsttagung, Freising, 10.10.2024Vortrag
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2024): Kontinuierliche Mikrowellenextrusion von Käsebruch.                                                                                                         GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2024, Lemgo, 10. - 12.10.2024Vortrag
Filla, J.; Hinrichs, J. (2024): Kontinuierliche Herstellung von Molkenprotein-Pektin-Komplexen für den Einsatz als Fat Replacer.                                                      GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2024, Lemgo, 10. - 12.10.2024Vortrag

Yazgan, N. N.; Hummel, D.; Hinrichs, J.; Hitzmann, B. (2024): Raman Spectroscopy as a Tool for In-Line Quality Management in Food Processing. p. 205–229. In U. Tamer, M. Culha, and I. H. Boyaci (eds.) Raman Spectroscopy in the Food Industry. CRC Press, Boca Raton.

Buchkapitel
Wahl, A.-L.; HInrichs, J. (2024): Vegane Alternativen zu Käse: Von den Rohstoffen Zein und Erbse zu fermentierten Hybrid-Produkten.                                        Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 30.10.2024Vortrag
Mendes, R.; Piskors, N.; Hinrichs, J. (2024): Tailoring the rheological properties of fat-free fermented concentrated milk products using high-power ultrasound.          38th EFFoST International Conference 2024, Brügge, Belgien, 12. - 14.11.2024Posterpräsentation
Belschner, D.; Rosenberger, M.; Atamer, Z.; Hinrichs, J.; Kosian, T.; Rauschnabel, J. (2023): Suitability of Sodium Pyruvate as Decomposer of Carried-over Liquid Hydrogen Peroxide.                                                           Chemie Ingenieur Technik, 10.1002/cite.202200014

Zeitschriftenbeitrag           (peer reviewed)

Filla, J.; Hinrichs, J. (2023): Processing of whey protein-pectin complexes: Upscaling from batch lab scale experiments to a continuous technical scale process.                                                                                                             Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2023.111437

Zeitschriftenbeitrag            (peer reviewed)

Heck, A.; Nöbel, S.; Hinrichs, J. (2023): Inline Particle Size Analysis during Technical-Scale Processing of a Fermented Concentrated Milk Protein-Based Microgel Dispersion: Feasibility as a Process Control.                                                                                                     Dairy 2023, 4, 180-199, https://doi.org/10.3390/dairy4010013

Zeitschriftenbeitrag                    (peer reviewed)
Piskors, N; Heck, A.; Hinrichs, J. (2023): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogeldispersionen mit Hochleistungsultraschall für eine reduzierte Viskosität am Beispiel proteinreicher fermentierter Milchprodukte. Jahrestreffen DECHEMA-Fachgruppen Hochdruckverfahrenstechnik und Lebensmittelverfahrenstechnik, ProcessNet, Bochum, 13. - 15.03.2023Vortrag
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Schmelzeigenschaften: Alternative zu Käse auf Basis pflanzlicher Proteine.                                                             Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023Vortrag
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2023): Pflanzliche Alternativen: Daten zur Prävalenz und thermischen Resistenz von Sporenbildnern.                            Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023Vortrag
Braitmaier, H.; Drotleff, L.; Fröhlich, S.; Dunkel, A.; Somoza, V.; Hinrichs, J. (2023): Käsehybride - Innovation durch Zugabe von Pflanzenprotein. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023Vortrag
Schiebelbein, R.; Weber, N.; Lutz-Wahl, S.; Hinrichs, J.; Fischer L. (2023): So süß wie Saccharose? - Sirup durch tri-enzymatische Umsetzung von Lactose. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023Vortrag
Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2023): Biofunktionelle Stoffe gewonnen aus Molke. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023Vortrag
Hinrichs, J. (2023): "Phyto & Lacto" - Ein Einstieg.                               Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 22.03.2023Vortrag
Hinrichs, J. (2023): Neue Ideen in der Käsereitechnologie (??). Käsereitechnologischer Sonderlehrgang, Ansbach, 19. - 20.04.2023Vortrag
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2023): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogeldispersionen mit Hochleistungsultraschall für eine reduzierte Viskosität am Beispiel proteinreicher fermentierter Milchprodukte.          Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 25.04.2023Vortrag
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2023): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogeldispersionen mit Hochleistungsultraschall für eine reduzierte Viskosität am Beispiel proteinreicher fermentierter Milchprodukte.           GDL-Fachtagung "Texturierung von Lebensmitteln", Gerlingen, 27. - 28.04.2023Vortrag
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2023): Kompositionsbasierte Applikation von E 472b in (emulsionsbasierten) aufschäumbaren Lebensmitteln.              Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 09.05.2023Vortrag

Filla, J.; Hinrichs, J. (2023): Maßgeschneiderte Molkenprotein-Pektin-Komplexe für den volumenbasierten Einsatz als Fat Replacer.              Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.05.2023

Vortrag

Drotleff, L.; Graf, B.; Hinrichs, J. (2023): Phasenadaptierte thermische Behandlung zum Herstellen lang haltbarer H-Drinks mit verbessertem
Erhalt wertgebender Inhaltsstoffe.                                                            Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 25.05.2023

Vortrag
Filla, J.; Nodin, A.; Hinrichs, J. (2023): Molkenprotein-Pektin-Komplexe als maßgeschneiderter Fat Replacer.                                                            DMW - Die Milchwirtschaft 12-13/2023, S. 230 - 232Zeitschriftenbeitrag
Blankart, M.; Hetzer, B.; Hinrichs, J. (2023): Similar but not equal: a study on the foam stabilisation mechanism of mechanically whipped cream and aerosol whipping cream.                                                                 International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2022.105562

Zeitschriftenbeitrag            (peer reviewed)

Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2023): Enrichment of Biofunctional Proteins from Acid Whey by Membrane Filtration.                                                      FILTECH, Köln, 14. - 16.02.2023Vortrag
Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2023): Enrichment of Lactoferrin and Immunoglobulin G from Acid Whey by Cross-Flow Filtration.                   foods, 10.3390/foods12112163Zeitschriftenbeitrag           (peer reviewed)
Ostertag, F.; Krolitzki, E.; Berensmeier, S.; Hinrichs, J. (2023): Protein valorisation from acid whey - Screening of various micro- and ultrafiltration membranes concerning the filtration performance.                           International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2023.105745Zeitschriftenbeitrag            (peer reviewed)
Tritschler, D.; Hofele, M.; Steliopoulos, P.; Hinrichs, J. (2023): Formation and stabilisation of microbubbles in acidified milk products.                    International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2023.105728Zeitschriftenbeitrag           (peer reviewed)
Schubert, C.; Biere, N.; Brinks, E.; Samtlebe, M.; Neve, H.; Franz, C.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2023): Does the high biodiversity of lactococcal bacteriophages allow predictions about their different UV-C susceptibilities? International Journal of Food Microbiology, 10.1016/j.ijfoodmicro.2023.110274Zeitschriftenbeitrag           (peer reviewed)
Piskors, N.; Hinrichs, J. (2023): Viskositätsreduktion von proteinreichen fermentierten Milchprodukten.                                                                   FoodLab 2/2023, S. 20 - 22,                                              https://blmedien.aflip.in/FOOD-Lab_02_2023.html#page/20Zeitschriftenbeitrag
Filla, J.; Nodin, A.; Hinrichs, J. (2023): Influence of pH on particle size of thermomechanical stabilized whey protein-pectin complexes for technical scale production.                                                                                       Food Hycrocolloids, 10.1016/j.foodhyd.2023.108923

Zeitschriftenbeitrag            (peer reviewed)

Oellig, C.; Blankart, M. (2023): Mehr Qualität durch IGF: Analytik technischer Emulgatoren erlaubt zielgerichtete Steuerung der Produktqualität.            FEI-Highlights 2023, online, 15.06.2023Vortrag
Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2023): Reduktion des Fettaustritts gefrorener Milchgelgranulate durch Homogenisieren von Milch und deren Verarbeitbarkeit.                                                                                     Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 19.06.2023Vortrag
Blankart, M.; Schuster, K.; Oellig, C.; Hinrichs, J. (2023): Composition dependent techno-functional properties of E 472b in aerosol whipping cream. ADSA Annual Meeting, Ottawa, Ontario, Kanada, 25. - 28.06.2023Vortrag
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2023): Modulation of aerosol whipping cream microstructure by E 472b addition.                                                           ADSA Annual Meeting, Ottawa, Ontario, Kanada, 25. - 28.06.2023Vortrag
Graf, B.; Hinrichs, J. (2023): Towards spore-reduced milk powders: Microwave technology to continuously heat fouling-sensitive milk products. ADSA Annual Meeting, Ottawa, Ontario, Kanada, 25. - 28.06.2023Vortrag
Graf, B.; Schmidt, F.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2023): Continuous microwave-assisted extrusion for high moisture texturized foods.                              ADSA Annual Meeting, Ottawa, Ontario, Kanada, 25. - 28.06.2023Vortrag
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Schmelzeigenschaften: Alternative zu Käse auf Basis pflanzlicher Proteine.                                                                   dmz Deutsche Molkerei Zeitung, 18/2023, S. 16 - 17Zeitschriftenbeitrag
Schubert, C.; Hock, T.; Samtlebe, M.; Biere, N.; Franz, C. M. A. P.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2023): From lab to technical scale: Ultraviolet C treatment for the reduction of Lactococcus lactis bacteriophage P008 in whey.                                                                                                 International Dairy Journal 147 (2023) 105785, 10.1016/j.idairyj.2023.105785

Zeitschriftenbeitrag            (peer reviewed)

Schmidt, F.; Blankart, M.; Hinrichs, J. (2023): Charakterisierung pflanzlicher Proteinfraktionen.                                                                                  Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Karlsruhe, 26.09.2023Vortrag
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Pflanzliche Alternativen zu Rohmilchkäse: Matrixentwicklung und Fermentation von Zein-Erbsenprotein-Hybriden. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.10.2023Vortrag
Gleißle, A.; Hinrichs, J. (2023): UHT-Erhitzen von pflanzlichen flüssigen Produkten als Alternative zu H-Milch: Daten zur Prävalenz und thermischen Resistenz von Sporenbildnern zur Auslegung der thermischen Behandlung. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 11.10.2023Vortrag
Hinrichs, J. (2023): Herausforderungen beim Einsatz pflanzlicher Proteine in Alternativen zu Milchprodukten.                                                             Weihenstephaner Milch- und Lebensmittelwissenschaftliche Herbsttagung, Weihenstephan, 12. - 13.10.2023Vortrag
Klauß, R.; Hinrichs, J. (2023): Herstellen und sensorische Beurteilung von Zuckersirup aus lactosehaltigen Nebenströmen.                                    Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 18.10.2023Vortrag
Wahl, A.-L.; Schmidt, F.; Nilla, J.; Baumgartner, S.; Hinrichs, J. (2023): Thermo-reversible Gele - Haben Erbsenproteine Potenzial?                      dmz Deutsche Molkerei Zeitung 21/2023, S. 18 - 21Zeitschriftenbeitrag

Oellig, C.;Blankart, M. (2023): Analytik technischer Emulgatoren - Zielgerichtete Steuerung der Produktqualität.                                       molkerei industrie 11/12-2023, S. 20 - 22

Zeitschriftenbeitrag
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Vegan alternatives to cheese: Melting behavior of zein-pea protein hybrids.                                                          EFFoST International Conference 2023, Valencia (E), 06. - 08.11.2023Posterpräsentation
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2023): Potenzial von Inline-Messtechnik für das Erkennen von kritischen Prozesszuständen.                                          Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 07.11.2023Vortrag
Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2023): Lagerfähige Milchgelgranulate als neuer Grundstoff für das Herstellen von Käseprodukten.                            Arbeitstagung der technischen Sachverständigen/Amtsingenieure und der Beratungsingenieure und Architekten für das Molkereiwesen, Tübingen,   08. - 10.11.2023Vortrag
Filla, J.; Hinrichs, J. (2023): Maßgeschneiderte Molkenprotein-Pektin-Komplexe für den volumenbasierten Einsatz als Fat Replacer.               Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 22.11.2023Vortrag
Hinrichs, J. (2023): Technologien und Innovationen im Molkereisektor.    Bauer Gruppe Innovationsworkshop 2030, Berlin, 29.11.2023Vortrag
Piskors, N.; Heck, A.; Filla, J. M.; Atamer, Z.; Hinrichs, J. (2023): High Protein - Low Viscosity? How to Tailor Rheological Properties of Fermented Concentrated Milk Products.                                                                     Dairy, 10.3390/dairy4040041Zeitschriftenbeitrag           (peer reviewed)
Tritschler, D.; Kinting, N.; Braig, A.; Sala, G.; Hinrichs, J. (2023): Critical consideration of gas bubbles to replace fat globules in acidified milk matrices. International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2023.105858Zeitschriftenbeitrag            (peer reviewed)
Tritschler, D.; Hinrichs, J. (2022): Physikalische Analytik geschäumter
Milchmatrices und Analyse der Cremigkeit.                                                  Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 20.01.2022
Vortrag

Blankart, M.; Oellig, C.; Hinrichs, J. (2022): Kleine Mengen, große Wirkung - Emulgatoren in Milch- und Analogprodukten.                                        Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022

Vortrag
Braitmaier, H.; Fröhlich, S.; Dunkel, A.; Somoza, V.; Hinrichs, J. (2022): Zugabe von Nicht-Milchprotein zum Flavor tuning in gereiften Milchprodukten. Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022Vortrag
Filla, J. (2022):Protein-Pektin-Komplexe als Fat Replacer in Milch- und Analogprodukten.                                                                                       Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022 Vortrag
Graf, B.; Hinrichs, J. (2022): Effiziente und schonende Mikrowellenerhitzung für H-Drinks.                                                                                           Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022Vortrag
Hinrichs, J. (2022): Processing von pflanzlichen Rohmaterialien für Alternativen zu Milchprodukten.                                                                                   Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022 Vortrag
Hinrichs, J. (2022): Rückwärts laufende Pumpen als Generator statt Energieverluste durch Drosseln.                                                                        Hohenheimer Technologie-Seminar, Hohenheim, 23.03.2022 Vortrag
Kern, C.; Graf, B., Hinrichs, J. (2022): Erzwungene Fusionierung von gelierten Casein-Granulaten unter Extrusionsbedingungen zur Bildung von homogenen und anisotropen, semi-festen Strukturen.                                                          Getreide, Mehl und Brot 03/22, S. 14-17Zeitschriftenbeitrag
Heck, A.; Piskors, N.; Hinrichs, J. (2022): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogelsuspensionen mit Hochleistungsultraschall: Hintergrund.                Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 06.04.2022Vortrag

Heck, A.; Piskors, N.; Hinrichs, J. (2022): Nachbehandeln konzentrierter Mikrogelsuspensionen mit Hochleistungsultraschall: Bestimmung des Volumenanteils.                                                                                             Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 06.04.2022

Vortrag
Piskors, N.; Heck, A.; Hinrichs, J. (2022): Nachbehandeln konzentrierter fermentierter fettfreier Mikrogeldispersionen mittels Hochleistungsultraschall.                                                                               Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 06.04.022
Vortrag
Scheller, R.; Schneider, T.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2022): Analogprodukte zu Käse. Zusammensetzung, Technologie und Herausforderungen.            molkerei industrie 3-2022, 40-55Zeitschriftenbeitrag
Hummel, D.; Atamer, Z.; Hinrichs, J. (2022): New methodology for controlled testing of foaming properties of protein suspensions.                           International Dairy Journal, j.idairyj.2022.105322Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Heck, A.; Schäfer, J.; Hitzmann, B.; Hinrichs, J. (2022): Fat-free fermented concentrated milk protein-based microgel dispersions manufactured at technical scale: Production parameters as drivers of textural properties. International Dairy Journal, j.idairyj.2021-105195Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Heck, A.; Nöbel, S.; Hitzmann, B.; Hinrichs, J. (2022): Tailoring the Textural Characteristics of Fat-Free Fermented Concentrated Milk-Protein Based Microgel Dispersions by Way of Upstream, Downstream an Post-Production Thermal Inputs.                                                                                           Foods 2022, 11, 635, foods11050635Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Thomas, C.; Ritter, J.; Mayer, N.; Nedele, A.-K.; Zhang, Y.; Hinrichs, J. (2022): What a difference a gas makes: Effect of foaming on dynamic aroma release and perception of a model dairy matrix.                                                        Food Chemistry, j.foodchem.2021.131956Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Graf, B.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2022): Erzwungene Fusionierung von gelierten Casein-Granulaten unter Extrusionsbedingungen zur Bildung von homogenen und anisotropen, semi-festen Strukturen.                                                        51. Wissenschaftliche Informationstagung der Berlin-Brandenburgischen Gesellschaft für Getreideforschung e. V., online, 21.01.2022Vortrag
Schmidt, F.; Graf, B.; Hinrichs, J.; Kern, C. (2022): Continuous microwave-assisted extrusion for high moisture texturized foods: A feasibility study. Innovative Food Science and Emerging Technologies, j.ifset.2022.103020Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Blankart, M.; Weiss, J.; Hinrichs, J. (2022): Understanding the effect of homogenisation pressure on emulsion and foam properties of aerosol whipping cream.                                                                                                       International Dairy Journal, j.idairyj.2022.105332Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Ostertag, F.; Sommer, D.; Berensmeier, S.; Hinrichs, J. (2022): Development and validation of an enzyme-linked immunosorbent assay for the determination of bovine lactoferrin in various milk products.                                             International Dairy Journal, j.idairyj.2021.105246Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schiebelbein, R.; Hinrichs, J. (2022): Konditionieren Lactose-haltiger Nebenströme via Nanofiltration und Herstellen eines Zuckersirups im Labormaßstab.                                                                                          Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 17.05.2022Vortrag
Borsum, C.; Hinrichs, J. (2022): Aromastoffe in Milchprodukten - Welchen Einfluss hat Aufschäumen auf Freisetzung und Wahrnehmung?                molkerei industrie 5, 2022, 30 - 33Zeitschriftenbeitrag
Filla, J., Hinrichs, J. (2022): Herstellen und Abtrennen maßgeschneiderter Molkenprotein-Pektin-Komplexe für den Einsatz als Fat Replacer in Milchprodukten.                                                                                          Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.05.2022Vortrag
Filla, J.; Nodin, A.; Kohlus, R.; Hinrichs, J. (2022): Vom Batch zum kontinuierlichen Prozess: Herstellen Molkenprotein-Pektin-basierter Fat Replacer.                                                                                                  Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik und Trocknungstechnik, Frankfurt/Main, 10. - 11.03.2022Vortrag
Michel, C.; Samtlebe, M.; Wagner, N.; Neve, H.; Franz, C.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2022): Perspektiven und Grenzen einer UV-C-Behandlung von Molke zur Elimination von Lactococcus lactis Phagen.                                     Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik und Trocknungstechnik, Frankfurt/Main, 10. - 11.03.2022Vortrag
Wedel, C.; Atamer, Z.; Dettling, A.; Wenning, M.; Scherer, S.; Hinrichs, J. (2022): Towards low-spore milk powders: A review on microbiological challenges of dairy powder production with focus on aerobic mesophilic and thermophilic spores.                                                                                   International Dairy Journal 126 (2022) 105252, 10.1016/j.idairyj.2021.105252Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schubert, C.; Fischer, S.; Dorsch, K.; Teßmer, L.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2022): Microencapsulation of Bacteriophages for the Delivery to and Modulation of the Human Gut Microbiota through Milk and Cereal Products. Applied Sciences, 10.3390/app12136299Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Ostertag F.; Nodin, A.; Neudek, K.; Hinrichs, J. (2022): Kolostrum - Zusammensetzung und biofunktionelle Eigenschaften der Proteinfraktion.     DMW - Die Milchwirtschaft 20-21/2022, S. 421 - 425Zeitschriftenbeitrag
Schäfer, J.; Horstmann, G.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2022): The sensory and structural properties of fresh cheese made from ß-casein reduced milk retentate.                                                                                               2022 ADSA Annual Meeting, Kansas City (MO), 19. - 22.06.2022Vortrag
Heck, A.; Piskors, N.; Hinrichs, J. (2022): Tuning the texture of fat-free fermented concentrated milk products using low frequency high power ultrasound to alter particle voluminosity.                                                                 2nd Edible Soft Matter Conference, Wageningen (NL), 11. - 13.07.2022Vortrag
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2022): Fat content and processing of shelf stable milk - Which factors do influence the frothing properties?                                       2022 ADSA Annual Meeting, Kansas City (MO), 19. - 22.06.2022Vortrag
Fröhlich, J.; Spiess, M.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2022): Nozzle zone agglomeration in spray dryers: Process dependency of the fines mass flow and its importance for agglomerate formation.                                                      Drying Technology10.1080/07373937.2022.2111439Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Michel, C.; Samtlebe, M.; Wagner, N.; Brinks, E.; Neve, H.; Charles, M.A.P.F.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2022): Bacteriophage control in dairies through non-thermal methods: UV-C treatment of whey for elimination of Lactococcus lactis bacteriophages.                                                                                                  Food Micro 2022, Athen, 28. - 31.08.2022 Vortrag
Braitmaier, H.; Hinrichs, J. (2022):  Zugabe von Nicht-Milchprotein zum Flavor tuning in gereiften Milchprodukten.                                                               Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 12.09.2022Vortrag
Schmidt, F.; Blankart, M.; Wanger, J.; Scharfe, M.; Scheuerer, T.; Hinrichs, J. (2020): Upscaling of alkaline pea protein extraction from dry milled and pre-treated peas from laboratory to pilot scale: Optimization of process parameters for higher protein yields.                                                                                 Journal of Food Measurement and Characterization, 10.1007/s11694-022-01558-0Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Blankart, M.; Neugebauer, K.; Hinrichs, J. (2020): Expansion of the concept of critical micelle concentration for the application of a saturated monoacylglyceride emulsifier in aerosol whipping cream.                                                               Food Research International, 10.1016/j.foodres.2022.111791Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2022): Veresterungsgrad, Reinheit und Co. - Kompositionsbedingte Applikation von E 472 b in geschäumten Lebensmitteln. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.10.2022Vortrag
Wahl, A.-L.; Hinrichs, J. (2023): Pflanzliche Alternativen zu Rohmilchkäse - Textur und Thermorheologie von Erbsen- und Maisprotein.                          Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 11.10.2022Vortrag

Gleissle, A.; Hinrichs, J. (2022): UHT-Erhitzen von pflanzlichen flüssigen Produkten als Alternative zu H-Milch: Daten zur Prävalenz und thermischen Resistenz von Sporenbildnern zur Auslegung der thermischen Behandlung. Sitzung des Projekbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 18.10.2022

Vortrag
Hinrichs, J. (2022): Erzeugen von Casein mittels Mikroorganismen und Pflanzen. Weihenstephaner Milch- und Lebensmittelwissenschaftliche Herbsttagung, Freising-Weihenstephan, 13. - 14.10.2022Vortrag
Graf, B.; Hinrichs, J. (2022): "Customized phase treatment" mit Mikrowellen-technologie für haltbare Milch: Auswirkungen von Verarbeitung und Lagerung.    Weihenstephaner Milch- und Lebensmittelwissenschaftliche Herbsttagung, Freising-Weihenstephan, 13. - 14.10.2022Vortrag
Schmidt, F.; Hinrichs, J. (2022): Gefrieren der Milchgelgranulate, Veränderungen während der Lagerung und thermo-mechanische Fusion.                                Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 20.10.2022Vortrag
Graf, B.; Hinrichs, J. (2022): Mikrowellenerhitzen von Milchprodukten, Möglichkeiten und Herausforderungen.                                              Arbeitstagung der technischen Sachverständigen/Amtsingenieure und der Beratungsingenieure und Architekten für das Molkereiwesen, Wald im Allgäu,  26. – 28.10.2022.Vortrag
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2022): Fettgehalt und Verarbeitung: Was beeinflusst die "Barista"-Eigenschaften von H-Milch?                                                Arbeitstagung der technischen Sachverständigen/Amtsingenieure und der Beratungsingenieure und Architekten für das Molkereiwesen, Wald im Allgäu, 26. - 28.10.2022Vortrag
Tritschler, D.; Scheller, R.; Utz, J.; Hinrichs, J. (2022): Improved Tribological Characterization of Acidified Milk Products by Means of a New Rubber Material. Biotribology 32 (2022) 100226, 10.1016/j.biotri.2022.100226Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Bohlender, M; Barho, C.; Muhic, K.; Henkel, M.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2022): Herausforderung "veganes Milchprotein", Teil 2.                                                  molkerei industrie, 11/2022, 8-10Zeitschriftenbeitrag

Krolitzki, E.; Schwaminger, S.; Pagel, M.; Ostertag, F.; Hinrichs, J.; Berensmeier, S. (2022): Current practices with commercial scale bovine lactoferrin production and alternative approaches. International Dairy Journal, 126 (2022) 105263, 10.1016/j.idairyj.2021.105263

Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)

Hinrichs, J. (2022): Phyto & Lacto: "The best of both worlds".                             12. Ideenbörse Forschung des Milchindustrie-Verbands e. V., Fulda, 23. - 24.11.2022

Vortrag
Piskors, N.; Heck, A.; Hinrichs, J. (2022):Tailoring the rheological properties of fat-free fermented concentrated milk products using high-power ultrasound to modify particle voluminosity.                                                                                                         7th IDF Symposium on Science and Technology of Fermented Milk, online, 29. - 30.11.2022 Vortrag
Schuster, K.; Blankart, M.; Wagner, M.; Tritschler, D.; Hinrichs, J.; Granvogl, M.; Oellig, C. (2022): Similar Determination of E 472b emulsifiers in foamed food formulations by high-performance thin-layer chromatography-fluorescence detection.                                                                                               European food research and technology, 10.1007/s00217-022-04190-wZeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Atamer, Z. (2022): Production and Physicochemical Properties of Casein-Based Adhesives.                                                                                             Akademik Gida, 10.24323/adademik-gida.1097805Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Atamer, Z. (2022): An extraordinary dairy phage and its properties: Occurrence, growth, inactivation, survival.                                                             International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2022.105336Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Braitmaier, H.; Atamer, Z.; Mertes, L.; Hinrichs, J. (2022): Hybrid Cheese: Incorporation of Plant Proteins into Pasta Filata Cheese Matrices.                 2nd NIZO Plant Protein Functionality Conference, online, 11. - 13.10.2022Posterpräsentation
Graf, B.; Hehnke, S.; Neuwirth, M.; Hinrichs, J. (2021): Continouos microwave heating to inactivate thermophilic spores in heating-sensitive skim milk concentrate.                                                                                             International Dairy Journal 113 (2021) 104894, 10.1016/j.idairyj.2020.104894Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)

Graf, B.; Kapfer, T.; Hinrichs, J. (2021): Erhitzen von Milchkonzentraten: Mikrowellentechnologie als neuer Ansatz?                                                    Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Mischvorgänge, Grenzflächenbestimmte Systeme und Prozesse, online, 11. - 12.03.2021

Vortrag
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2021): Labor-Aufschäumanlage zum Quantifizieren und Evaluieren der "Barista"-Schaumeigenschaften.                             Jahrestreffen der ProcessNet Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Mischvorgänge, Grenzflächenbestimmte Systeme und Prozess, online, 11. - 12.03.2021Posterpräsentation
Kern, C.; Hinrichs, J. (2021): Einschneckenextrusion von Casein-basierten Gelpartikeln: Numerische Prozessanalyse und funktionelle Eigenschaften. Jahrestreffen der ProcessNet Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Mischvorgänge, Grenzflächenbestimmte Systeme und Prozess, online, 11. - 12.03.2021
Vortrag
Heck, A.; Nöbel, S.; Hitzmann, B.; Hinrichs, J. (2021): Volume Fraction Measurement of Soft (Dairy) Microgels by Standard Addition and Static Light Scattering.                                                                                                    Food Biophysics, 10.1007/s11483-021-09665-zZeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Thomas, C.; Zeh, E.; Dörfel, S.; Zhang, Y.; Hinrichs, J. (2021): Studying dynamic aroma release by headspace-solid phase microextraction-gas chromatography-ion mobility spectrometry (HS-SPME-GC-IMS): method optimization, validation, and application.                                                 Analytical and Bioanalytical Chemistry, 10.1007/s00216-021-03222-wZeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Vasafi, P.; Paquet-Durand, O.; Brettschneider, K.; Hinrichs, J.; Hitzmann, B. (2021): Anomaly detection during milk processing by autoencoder neural network based on near-infrared spectroscopy.                                               Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2021.110510Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schiebelbein, R.; Hinrichs, J. (2021): Konditionieren Lactose-haltiger Nebenströme: experimentelles Setup und Etablieren der Analysemethoden. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 29.04.2021Vortrag
Thomas, C.; Ritter, J., Nedele, A.-K.; Hinrichs, J.; Zhang, Y. (2021): Effect of foaming on dynamic aroma release from a dairy matrix monitored by headspace gas chromatography-ion mobility spectrometry (HS-GC-IMS).     16th Weurman Flavour Research Symposium, online, 04. - 06.05.2021Posterpräsentation
Filla, J.; Hinrichs, J. (2021): Prozessgestaltung zur Herstellung Molkenprotein-Pektin-basierter Fat Replacer im Technikumsmaßstab.                             Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 17.05.2021Vortrag
Blankart, M.; Hasenfuss, S.; Rupprecht, A.; Oellig, C.; Schwack, W.; Granvogl, M.; Hinrichs, J. (2021): The effect of emulsifier by-products and storage conditions on the techno-functional properties of model aerosol whipping cream.                                                                                               International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2021.104989Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Blankart, M.; Oellig, C.; Schwack, W.; Granvogl, M.; Hinrichs, J. (2021): Kleine Menge, große Wirkung. Funktion und Analytik von Emulgatoren in Milchprodukten.                                                                                           DMW Die Milchwirtschaft, Ausgabe 9 + 10/2021, S. 150 - 153Zeitschriftenbeitrag
Ostertag, F.; Schmidt, C.; Berensmeier, S.; Hinrichs, J. (2021): Development and validation of an RP-HPLC DAD method for the simultaneous quantification of minor and major whey proteins.                                                                Food Chemistry, 10.1016/j.foodchem.2020.128176Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Fröhlich, J. A.; Raiber, T. V.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2021): Nozzle zone agglomeration in spray dryers: Influence of total solid content on agglomerate properties.                                                                                                 Powder Technology, 10.1016/j.powtec.2021.05.094Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Graf, B.; Kohler, E.; Rosenberger, M.; Schäfer, J.; Hinrichs, J. (2021): Shelf-stable milk produced by microfiltration and microwave heating: Effects of processing and storage.                                                                            Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2021.110734                                                                             Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2021): Understanding the effect of homogenization pressure on shelf life and foam properties of cream foamed by effervescence. ADSA Annual Meeting, online, 11. - 14.07.2021Vortrag
Forler, B.; Horstmann, G.; Schäfer, J.; Michel, C.; Weiss, A.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Schmidt, H. (2021): Effects of Protein, Calcium, and pH on Gene Transcription, Cell-Envelope Peptidase Activity of Lactococcus lactis Strains, and the Formation of Bitter Peptides.                                            Foods, 10.3390/foods10071588Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Heck, S.; Mertes, L.; Wedel, C.; Hinrichs, J. (2021): Pflanzliche Drinks als Alternative zu Konsummilch. Teil 1: Nährstoffprofil und Herstellung.         molkerei industrie 07-2021, S. 26 - 31Zeitschriftenbeitrag
Heck, S.; Mertes, L.; Wedel, C.; Hinrichs, J. (2021): Pflanzliche Drinks als Alternative zu Konsummilch. Teil 2: Technologische Herausforderungen und innovative Technologien.                                                                                   molkerei industrie 08-2021, S. 14 - 19Zeitschriftenbeitrag
Graf, B.; Kohler, E.; Rosenberger, M.; Schäfer, J.; Hinrichs, J. (2021): Customized phase treatment for shelf-stable milk using microfiltration and microwave heating: Effects of processing and storage.                                  ADSA Annual Meeting, online, 11. - 14.07.2021Vortrag
Michel, C.; Samtlebe, M.; Wagner, N.; Neve, H.; Franz, C.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2021): Orthogonal processing strategies to create "phage-free" whey - Membrane filtration followed by thermal or ultraviolet C treatment for the reduction of Lactococcus lactis bacteriophages.                               International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2021.105149

Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)

Hummel, D.; Hinrichs, J. (2021): Von der Rohmilch bis in den Handel - Einfluss von Kuhrasse und Prozessführung auf den Gehalt freier Fettsäuren und "Barista"-Eigenschaften von H-Milch.                                                         Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 30.07.2021Vortrag
Filla, J.; Stadler, M.; Heck, A.; Hinrichs, J. (2021): Assessing Whey Protein Sources, Dispersion Preparation Method and Enrichment of Thermomechanically Stabilized Whey Protein Pectin Complexes for Technical Scale Production.                                                                                          Foods, 10.3390/foods10040715Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Graf, B.; Schäfer, J.; Atamer, Z.; Hinrichs, J. (2021): The Heat Stability of Indigenous and Bacterial Enzymes in Milk.                                                     Alan L. Kelly, Lotte Bach Larsen (Editors): Agents of Change - Enzymes in Milk and Dairy Products. Springer Nature Switzerland AG 2021, ISBN 978-3-030-55481-1, ISBN 978-3-030-55482-8 (e-Book), 10.1007/978-3-030-55482-8Buchbeitrag
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2021): E 472 Emulgatoren in geschäumten Lebensmitteln. Grundlagen, Anwendungsbeispiele und Konzentrationseffekte. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 27.09.2021Vortrag
Thomas, C.; Ritter, J.; Nedele, A.; Hinrich, J.; Zhang, Y. (2021): Does foaming enhance dynamic aroma release from a dairy matrix?                                     4th Food Structure and Functionality Symposium, online, 19. - 20.10.2021Posterpräsentation
Heck, A.; Nöbel, S.; Hinrichs, J. (2021): Fresh cheese as a concentrated fermented dairy microgel dispersion: tailoring rheological and particle characteristics using thermal energy input.                                                      4th Food Structure and Functionality Symposium, online, 19. - 20.10.2021Posterpräsentation
Graf B.; Hinrichs, J. (2021): Continuous heating of fouling-sensitive milk products - microwave technology as new approach?                            Conference paper AMPERE 2021, 10.5281/zenodo.5511712Conference paper
Graf, B.; Hinrichs, J. (2021): Continuous heating of fouling sensitive food products - microwave technology as new approach?                                       18th International Conference on Microwave and High Frequency Applications AMPERE 2021, online, 13. - 16.09.2021Vortrag
Blankart, M.; Hinrichs, J. (2021): Limitations of the concept of critical micelle concentration in aerosol whipping cream.                                                      12th NIZO Dairy Conference, online, 05. - 07.10.2021Posterpräsentation
Heck, A.; Schäfer, J.; Nöbel, S.; Hinrichs, J. (2021): Fat-free fermented concentrated milk products as milk protein-based microgel dispersions: Particle characteristics as key drivers of textural properties.                          Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 10.1111/1541-4337.12829Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schmidt, F. (2021): Entwickeln eines Standardprozesses für Milchgelgranulat als Intermediat und Analyse thermorheologischer Eigenschaften.            Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 29.10.2021Vortrag
Schäfer, J.; Atamer, Z.; Hinrichs, J. (2021): Concentrated-fermented fresh cheese with a reduced ß-casein content: A possibility to overcome the bitter off-taste?                                                                                                        12th NIZO Dairy Conference, online, 05. - 09.10.2021Vortrag
Braitmaier, H.; Hinrichs, J. (2021): Prozesse im Labormaßstab zum Einbringen von proteinreichen nicht-Milch-Substraten in die Käsematrix.                      Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, online, 16.11.2021Vortrag
Hinrichs, J.; Wedel, C.; Atamer, Z. (2021): Heat Treatment of Milk: Sterilization. Encyclopedia of Dairy Sciences, Vol. 4, Elsevier, Academic Press, pp. 659-670, ISBN 9780128187661, 10.1016/B978-0-12-818766-1.00232-4Buchbeitrag
Bohlender, M; Barho, C.; Muhic, K.; Henkel, M.; Kern, C.; Hinrichs, J. (2021): Herausforderung "veganes Milchprotein", Teil 1.                                                  molkerei industrie, 11/2021, 6-11Zeitschriftenbeitrag
Kern, C.; Stefan, T.; Sacharow, J.; Kügler, P.; Hinrichs, J. (2021): Predictive modeling of the early stages of semi-solid food ripening: Spatio-temporal dynamics in semi-solid casein matrices.                                            International Journal of Food Microbiology, j.ijfoodmicro.2021.109230Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schubert, T.; Ergin, I.; Panetta, F.; Hinrichs, J.; Atamer, Z. (2021): Application of a temperature-controlled decanter centrifuge for the fractionation of as-, ß-, and k-casein on pilot scale.                                                                International Dairy Journal, j.idairyj.2021.105148Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Graf, B.; Protte, K.; Weiss, J.; Hinrichs, J. (2020): Concentrated whey as protein source for thermally stabilized whey protein-pectin complexes.                                                                                               Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2019.109760Zeitschriftenbeitrag    (peer reviewed)
Schmidt, C.; Balinger, F.; Conrad, J.; Günther, J.; Beifuss, U.; Hinrichs, J. (2020): Enzymatic generation of lactulose in sweet and acid whey: Optimization of feed composition and structural elucidation of 1-lactulose.                      Food Chemistry 305 (2020) 125481, 10.1016/j.foodchem.2019.125481Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Blankart, M.; Kratzner, C.; Link, K.; Oellig, C.; Schwack, W.; Hinrichs, J. (2020): Technical emulsifiers in aerosol whipping cream - Compositional variations in the emulsifier affecting emulsion and foam properties.                            International Dairy Journal 102 (2020) 104578, 10.1016/j.idairyj.2019.104578Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Blankart, M.; Oellig, C.; Averweg, S.; Schwack, W.; Hinrichs, J. (2020): Effect of storage at high temperature on chemical (composition) and techno-functional characteristics of E471 food emulsifiers applied to aerosol whipping cream.                                                                                                       Journal of Food Engineering 277 (2020) 109882, 10.1016/j.jfoodeng.2019.109882Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schmidt, C.; Sprunk, M.; Löffler, R.; Hinrichs, J. (2020): Relating nanofiltration membrane morphology to observed rejection of saccharides.            Separation and Purification Technology 239 (2020) 116550, 10.1016/j.seppur.2020.116550Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Thomas, C.; Thienel, K.; Stefan, T.; Schmidt, C.; Hinrichs, J. (2020): Design of in vitro model to study oral aroma release: Experimental study and numeric simulation of heat transfer in a foamed dairy matrix.                                Journal of Food Engineering 278 (2020) 109940, 10.1016/j.jfoodeng.2020.109940Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schmidt, C.; Nedele, A.; Hinrichs, J. (2020): Enzymatic generation of lactulose in sweet and acid whey: Feasibility study for the scale up towards robust processing.                                                                                                   Food and Bioproducts Processing 119 (2020) 329-336, 10.1016/j.fbp.2019.11.015Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Kern, C.; Scharfe, M.; Hinrichs, J. (2020): Texturization of renneted casein-based gel particles by sheet die extrusion: Mechanical properties and numerical analysis of flow characteristics.                                                 Journal of Food Engineering 278 (2020) 109938, 10.1016/j.jfoodeng.2020.109938Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Hummel, D.; Hinrichs, J. (2020): Analyse des Einflusses von Prozessparametern auf das Produkt H-Milch.                                           Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 15.06.2020Vortrag
Schmidt, C.; Hinrichs, J. (2020): Fraktionieren komplexer Zuckerlösungen mittels Nanofiltration.                                                                                Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 25.06.2020Vortrag
Schmidt, C.; Hinrichs, J. (2020): Physikalische Charakterisierung von Nanofiltrationsmembranen.                                                                       Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 25.06.2020Vortrag
Fröhlich, J.; Ruprecht, N.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2020): Nozzle zone agglomeration in spray dryers: Effect of powder addition on particle coalescence.                                                                                            Powder Technology 374 (2020) 223-232, 10.1016/j.powtec.2020.07.009

Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)

Graf, B.; Kapfer, T.; Ostertag, F.; Hinrichs, J. (2020): New experimental set-up for testing microwave technology to continuously heat fouling-sensitive food products like milk concentrates.                                                           Innovative Food Science and Emerging Technologies 65 (2020) 102453, 10.1016/j.ifset.2020.102453Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Graf, B.; Hinrichs, J. (2020): H-Milch: Alternatives Herstellungsverfahren. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 31.07.2020Vortrag
Graf, B.; Hinrichs, J. (2020): Mikrowellenerhitzen von Magermilchkonzentraten. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 31.07.2020Vortrag
Reiner, J.; Protte, K.; Hinrichs, J. (2020): Investigation of the Applicability of Raman Spectroscopy as Online Process Control during Consumer Milk Production.                                                                               ChemEngineering 2020, 4, 45, 10.3390/chemengineering4030045Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Schäfer, J.; Hinrichs, J. (2020): Bittere Markerpeptide in fermentierten calcium- und proteinreichen Milchmatrices: Quantifizieren, sensorischer Beitrag und Strategien zur Vermeidung.                                                                        Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 11.09.2020Vortrag

Lutz-Wahl, S.; Pross, E.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2020): Multi-Enzymsystem zur Herstellung eines alternativen Zuckersirups.                                      BIOspektrum 06.20, 679-681, 10.1007/s12268-020-1467-2

Zeitschriftenbeitrag
Schäfer, J.; Hinrichs, J.; Kohlus, R.; Huppertz, T.; Atamer, Z. (2020): Pilot scale processing and characterisation of calcium-reduced micellar casein concentrate powders.                                                                                International Dairy Journal 113 (2021) 104888, 10.1016/j.idairyj.2020.104888Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)

Wedel, C.; Wenning, M.; Dettling, A.; Scherer, S.; Hinrichs, J. (2020): Resistenz thermophiler Sporenbildner gegenüber Reinigungs- und Desinfektionsmitteln.   Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Freising, 10.11.2020

Vortrag
Temme, P.; Körzendörfer, A.; Hinrichs, J.; Schlücker, E. (2020): Vibrations as a cause of texture defects during yogurt manufacturing - Formation of vibrations and their propagation in dairy production lines.                                        Journal of Food Engineering 293 (2021) 110369, 10.1016/j.jfoodeng.2020.110369Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Dettling, A.; Wedel, C.; Huptas, C.; Hinrichs, J.; Scherer, S.; Wenning, M. (2020): High counts of thermophilic spore formers in dairy powders originate from persisting strains in processing lines.                                        International Journal of Food Microbiology 335 (2020) 108888, 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108888Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Dettling, A.; Wedel, C. (2020): Der Effekt von angepassten Reinigungs- und Desinfektionsmaßnahmen in Produktionsanlagen: Stufenkontrollen zur Optimierung.                                                                                             Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Freising, 10.11.2020Vortrag
Leeb, E.; Stefan, T.; Letzel, T.; HInrichs, J.; Kulozik, U. (2020): Tryptic hydrolysis of ß-lactoglobulin: A generic approach to describe the hydrolysis kinetic and release of peptides.                                                            International Dairy Journal 105 (2020) 104666, 10.1016/j.idairyj.2020.104666Zeitschriftenbeitrag (peer review)
Linke, A.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2020): Impact of the powder particle size on the oxidative stability of microencapsulated oil.                                         Powder Technology 364 (2020) 115-122, 10.1016/j.powtec.2020.01.077Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Linke, A.; Hinrichs, J.; Kohlus, R. (2020): Impact of the oil droplet size on the oxidative stability of microencapsulated oil.                                               Journal of Microencapsulation, 10.1080/02652048.2020.1713243Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Graetz, J.; Dombrowski, J.; Eggert, A.; Rack, A.; Kulozik, U.; Hinrichs, J.; Hanke, R.; Zabler, S. (2020): Synchrotron micro-CT for studying coarsening in milk protein-stabilized foams in situ.                                                                   Colloids and Surfaces A 601 (2020) 124832, 10.1016/j.colsurfa.2020.124832Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Tritschler, D.; Hinrichs, J. (2020): Herstellen und physikalische Charakterisierung geschäumter Milchmatrices.                                         Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 26.11.2020Vortrag
Dai, L.; Hinrichs, J.; Weiss, J. (2020): Ionic strength and pH stability of oil-in-water emulsions prepared with acid-hydrolyzed insoluble proteins from Chlorella protothecoides.                                                                          Journal of the Science of Food and Agriculture, 10.1002/jsfa.10464Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Oellig, C.; Blankart, M.; Hinrichs, J.; Schwack, W.; Granvogl, M. (2020): Determination of mono- and diacylglycerols from E 471 food emulsifiers in aerosol whipping cream by high-performance thin-layer chromatography-fluorescence detection.                                                                          Analytical and Bioanalytical Chemistry, 10.1007/s00216-020-02876-2Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Wedel, C.; Konschelle, T.; Dettling, A.; Wenning, M.; Scherer, S.; Hinrichs, J. (2020): Thermally induced milk fouling: Survival of thermophilic spore formers and potential of contamination.                                                          International Dairy Journal, 10.1016/j.idairyj.2019.104582Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Körzendörfer, A.; Temme, P.; Lodermeyer, A.; Schlücker, E.; Hinrichs, J. (2020): Vibrations as a cause of texture defects during the acid-induced coagulation of milk - Fluid dynamic effects and their impact on physical properties of stirred yogurt.                                                                                                      Journal of Food Engineering, 10.1016/j.jfoodeng.2020.110254Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Braitmaier, H.; Hinrichs, J. (2020): Prozessgestaltung zum Einbringen von proteinreichen nicht-Milch-Substraten in die Käsematrix.                         Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 29.10.2020Vortrag